You are here: Home » Lifestylelady's favourites » Eiland hoppen met Fair Ferry; de Kustlijn route

Eiland hoppen met Fair Ferry; de Kustlijn route

geschreven door Constance

Ik heb een aantal weken geleden jullie al laten kennis maken met Fair Ferry. Maar deze zomer kan je ook ouderwets gaan eiland hoppen met de Kustlijn route van Fair Ferry.

De Kustlijn route wordt in juli en augustus gevaren, van Vlissingen tot Harlingen én de Waddeneilanden. Je zeilt met de  Twister, een historisch tall ship van 35 meter. Dit zeilschip heeft plaats voor 18 personen.

Op 11 juli begint de tocht, van Harlingen naar Terschelling en dan via Texel naar Den Helder, van daaruit zak je af naar Scheveningen en Vlissingen. De Twister zal ook op bijzondere plekken voor anker gaan om hier bijvoorbeeld oesters te steken, vogels en zeehonden te bekijken op het onbewoonde eiland De Razende Bol, of een stukje te gaan wadlopen. Dezelfde route wordt vervolgens weer omhoog gezeild.

Bij de kustplaatsen en Terschelling ligt de Twister een paar dagen in de haven. Zo heb je alle tijd om de omgeving van de havenstad of het eiland te ontdekken en te genieten van lokale specialiteiten. De Twister is voorzien van comfortabele bedden en je slaapt in je eigen hut. Het ontbijt wordt iedere morgen verzorgd op de boot en de andere maaltijden tijdens het varen.

Maar ook op het vasteland kun je op de bemanning van de Twister rekenen, van fietsverhuur tot en met het fungeren als gids. Ze vertellen je graag waar je de leukste lokale plekjes, tradities, lekkernijen en bijzondere musea vindt. Als gast krijg je tevens bij iedere stad een plattegrondje met highlights mee.  

Tevens wordt er rekening  gehouden met Covid-19 protocollen. Passagiers die geen hut delen blijven op 1,5 meter van elkaar, iedereen wast extra vaak en goed zijn handen, het schip wordt meerdere keren per dag schoongemaakt en op het schip zijn markeringen en tekens aangebracht hoe te handelen. De bemanning zal iedereen hier vanzelfsprekend goed in begeleiden. Tijdens de reis heeft elk huishouden een eigen hut. Ook een eenpersoonshuishouden krijgt een eigen hut. Er zijn 2-persoons, 3-persoons en 4-persoons hutten aan boord.

De reis kan volgens het hop-on, hop-off principe per etappe worden geboekt. Een etappe duurt vier dagen. Dus of je nou een paar dagen of een paar weken wil meezeilen, het kan allemaal.

De etappes in 2020:
1. Harlingen → Terschelling 11 t/m 14 juli
2. Terschelling → Den Helder (via Texel) 14 t/m 17 juli
3. Den Helder → Scheveningen 17 t/m 20 juli
4. Scheveningen → Vlissingen 20 t/m 23 juli
5. Vlissingen → Scheveningen 23 t/m 26 juli
6. Scheveningen → Den Helder (via Texel) 26 t/m 29 juli
7. Den Helder → Harlingen 29 t/m 1 augustus
8. Harlingen → Terschelling 1 t/m 4 augustus
9. Terschelling → Den Helder (via Texel) 4 t/m 7 augustus
10. Den Helder → Scheveningen 7 t/m 10 augustus
11. Scheveningen → Vlissingen 10 t/m 13 augustus
12. Vlissingen → Scheveningen 13 t/m 16 augustus
13. Scheveningen → Den Helder (via Texel) 16 t/m 19 augustus
14. Den Helder → Harlingen 19 t/m 22 augustus

Vaarschema per etappe

Dag 1; Je bent vanaf 19.00 uur welkom op het schip en maak je kennis met de crew en je medereizigers. Je slaapt op het schip.

Dag 2; Je zeilt met het tij mee naar de volgende plaats (bij slecht weer wordt er nog niet uitgevaren). Dus de afvaart is ‘weather permitting’. De aankomst hangt samen met de wind (kracht en richting) en met de lengte van de etappe.

Dag 3; Vandaag heb je de tijd om je aanlegplaats te verkennen. Overal is genoeg te zien en te beleven en je krijgt van de crew ook heel wat bijzondere tips mee.

Dag 4; Je gaat van boord of zeilt gezellig nog een etappe mee.

Omdat Fair Ferry zo min mogelijk tot geen gebruik wil maken van de motor, neemt een etappe vier dagen in beslag. Met goede wind is de Twister niet langer dan 12 uur op zee. Als het te hard waait, dan wordt er later uitgevaren. De reis duurt ook langer bij te weinig, of wind uit de verkeerde richting. Dit hoort bij het avontuur van reizen per zeilschip.

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com