You are here: Home » Eten & koken » Fermenteren kan je leren

Fermenteren kan je leren

geschreven door Constance

Opeens was het er; fermenteren. Bij hippe en trendy restaurants staan gefermenteerde groenten op het menu en ik moet zeggen, ik ben er dol op. Testman en ik hebben, alweer een aantal jaren geleden bij het Deense restaurant Amass (Kopenhagen) gegeten en daar voor het eerst kennisgemaakt met gefermenteerde groenten.

Maar wist je dat je ook thuis aan de slag kan? Tsukémono is de titel van het kookboek waarin je leert om op traditioneel Japanse wijze met groente te toveren. Oosterse alchemie in de keuken, met een beetje zout als het magische ingrediënt.In Japan worden tsukémono-pickles bij iedere maaltijd als bijgerecht gegeten. Het zijn gefermenteerde groenten, wat wij in het westen pickles noemen.

Deze eeuwenoude methode is eenvoudig thuis toe te passen als toevoeging aan je maaltijd. Door het pickle-proces ontstaat een geconcentreerde smaak en de groenten worden enorm knapperig. Iedereen kan het. Met groente, zout en een pot of een pickle-pers kun je al aan de slag.

In Tsukémono leert kok en natuurvoedingskundige Peter van Berckel je om op een eenvoudige en snelle manier groente-pickles te maken. Je kunt kiezen uit meer dan vijftig, veelal vegan, traditionele Japanse recepten en pickles uit de westerse keuken. Met klinkende namen zoals crispy kool en komkommer pickle, de pickle van de luie kok en de zeven goden van geluk pickle. Het kookboek biedt een hernieuwde kennismaking met allerlei soorten groente en belooft umami-rijke smaken op je bord.

Door het fermentatieproces ondersteun je met deze pickles bovendien je spijsvertering en darmconditie en krijg je ook informatie over vitale voeding als boost voor je dagelijks leven. En in de webshop worden ook pickle-persen verkocht en krijg je meer informatie over de workshops van Peter van Berckel.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com