You are here: Home » Eten & koken » Tabasco 150 jaar!

Tabasco 150 jaar!

geschreven door Constance

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de legendarische pepersaus Tabasco voor het eerst het levenslicht zag. Het recept en het productieproces zijn anno 2018 vrijwel onveranderd gebleven. In maar liefst 185 landen wereldwijd is de saus bekend onder de naam Tabasco. De nazaten van peperboer Edmund McIlhenny maken het pittige goedje nog altijd zonder enige toevoeging van slechts drie ingrediënten: pepers, zout en azijn.


Maar weet je dat slechts weinig mensen bekend zijn met de klassieke productiewijze en het vakmanschap waarmee dit gepaard gaat. Zodra de zongerijpte pepers de perfecte dieprode kleur hebben, worden zij handmatig geplukt. In de fabriek worden de pepers fijngemaakt en gemengd met Avery Island zout. Het mengsel moet gedurende 3 jaar in eikenhouten vaten rijpen. Na het rijpingsproces inspecteert de familie het mengsel dat tot slot wordt gemengd met gedistilleerd azijn. Het exacte recept is al 150 jaar een goed bewaard familiegeheim, maar er komt geen toevoeging aan te pas. De naam Tabasco is gepatenteerd; hij voert terug op de provincie Tabasco in Mexico, waar de gelijknamige pepervariëteit (tabasco) vandaan komt.

Het o-zo-bekende flesje met de diamant op het etiket wordt verkocht in alle continenten en daarmee omarmd door vele wereldkeukens. Tabasco kent een brede lijn met verschillende gradaties in pittigheid en smaken. Naast originele rode saus van tabascopepers is er de mildere groene Jalapeño saus, de gematigde pikante, zoet gerookte Chipotle saus, en de extreem hete Habanero saus. Van eenvoudige soep tot ingenieuze cocktail, van lokale hamburger tot exquise oester, de toevoeging van een paar druppeltjes Tabasco geeft pit aan elk denkbaar gerecht. Zelfs zoete gerechten kunnen worden opgepept met een druppeltje.

Ook in Nederland gaat het feest meegevierd worden. Het hele jaar zullen er recepten worden gedeeld op de website en de sociale kanalen van Tabasco.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com