You are here: Home » Digitale fotografie » Professioneel fotograferen met je smartphone, hoe werkt dat?

Professioneel fotograferen met je smartphone, hoe werkt dat?

geschreven door Constance

Dit artikel is geschreven ism. Simyo.

camera smartphoneSmartphonecamera’s worden tegenwoordig steeds beter. De kwaliteit van fotograferen met je telefoon komt steeds meer in de buurt van de foto’s van een gewone fotocamera of zelfs spiegelreflexcamera. Door het op de juiste manier instellen van een paar handige apps en het goed instellen van je smartphone, kun je al snel professionele foto’s maken met je mobiele telefoon.

Welke eigenschappen zijn nodig voor een goede smartphonecamera?
Er zijn meerdere eigenschappen die iets zeggen over de kwaliteit van een smartphonecamera. De camerasensor van een telefoon is daarvan een heel belangrijk onderdeel. Hoe groter de camerasensor, hoe meer megapixels er worden vastgelegd. Megapixels zijn een belangrijk onderdeel van een goede foto.

Een megapixel is gelijk aan een miljoen pixels. De hoeveelheid megapixels alleen is niet het belangrijkste voor een goede smartphonecamera, zo zorgt de lens ervoor of een foto wel of niet scherp is. Het is belangrijk om een smartphonecamera te hebben met zowel een goede sensor als een sterke lens.

samsung en iphone

Wat is de beste smartphonecamera van dit moment?
Volgens Tweakers is de Samsung Galaxy Note 4 de beste smartphonecamera van dit moment, wat komt door de 16-megapixelcamera en beeldstabilisatie. Dit in combinatie met goede camerasoftware, een gevoelige sensor en scherpe lens, zorgt ervoor dat de Galaxy Note 4 volgens Tweakers de beste smartphonecamera van dit moment heeft.

Hoe schiet je foto’s als een professional?
De foto’s die je met je smartphonecamera maakt, kun je er op twee manieren heel professioneel uit laten zien. Vooraf kun je de instellingen van de smartphonecamera aanpassen en achteraf kun je de foto’s met handige apps bewerken. Het resultaat van je foto’s kan dan heel mooi worden. Dat bewijzen deze foto’s wel, die stuk voor stuk met iPhones zijn genomen én bewerkt.

Hoe stel je smartphonecamera in?
Bijna elke smartphone heeft in de camera-app een menu waar je de instellingen van de camera kunt aanpassen. Alleen bij de iPhone kun je vooraf weinig instellen. Daar kun je foto’s alleen na bewerken. Androidtelefoons hebben uitgebreidere camera-apps waarbij je wel vooraf de instellingen kunt aanpassen. De instellingen die je kunt aanpassen gaan vaak over de belichting van een foto, zoals de ISO-waarde, belichtingswaarde en HDR.
uitsnedeIn het donker maak je vaak betere foto’s met een flitser. Vrijwel de meeste smartphones hebben een flitser die je aan en uit kunt zetten. Soms kan een flitser een foto overbelicht maken. Dan is het slim om hem uit te zetten en de HDR-optie te gebruiken. HDR staat voor ‘High Dynamic Range’. Hiermee worden zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen in een foto goed weergegeven. Een foto die in het donker is gemaakt, is met HDR vaak beter dan zonder HDR.

Je kunt meestal ook de ISO-waarde aanpassen, waarmee je de lichtgevoeligheid van de smartphonecamera verandert. Zo bepaal je hoeveel licht je smartphonecamera binnenlaat. Je kunt dan in de felle zon toch een mooie foto te maken door een lagere ISO-waarde te kiezen. Selecteer een hogere ISO-waarde als het wat donkerder is. De smartphonecamera vangt dan wat meer licht op om een goede foto te kunnen maken.

Apps
Naast de instellingen van de smartphonecamera kun je ook gebruik maken van een extra hulpmiddel: Apps. Er zijn erg veel apps die je kunt inzetten voor fotobewerking, we hebben drie relatief onbekende apps uitgelicht:

piclabPicLab
PicLab is een app waarmee je foto’s kunt nemen en collages kunt maken. Hierbij heb je de keuze uit meerdere indelingen. Met PicLab kun je teksten toevoegen aan foto’s, maar ook de helderheid en scherpte van een foto aanpassen.

pixlromanticPixlromatic
Pixlromatic pakt het wat anders aan. Hiermee leg je ook filters over een foto heen, maar deze filters zijn duidelijker aanwezig dan bijvoorbeeld bij Instagram. Leuk is dat je achteraf met Pixlromatic extra filters kunt downloaden. Zo blijf je elke keer bijzondere foto’s maken.

aviaryAviary
Met Aviary kun je kaders toevoegen aan foto’s. Zo lijkt het net of een foto digitaal is ingelijst. Met Aviary kun je ook zelf bepalen welk deel van een foto scherp moet worden en welk deel onscherp. Zo creëer je meer diepte in een foto.

Hoe kom je aan een smartphonecamera?
Tegenwoordig zit er in nagenoeg alle telefoontoestellen een camera. Het aanschaffen van een los toestel met geïntegreerde camera kan veel geld kosten, maar dit verscheelt per type en merk. smartphone met kindVeel consumenten sluiten een combinatie abonnement af waarbij bellen, internet en een toestel voor een maandbedrag worden aangeboden. Wanneer je al een losse smartphone met camera bezit is het raadzaam om een sim only abonnement af te sluiten, hiermee bespaar je erg veel abonnementskosten terwijl het telefoonbereik en internetsnelheid hetzelfde blijft. Simyo biedt voordelige Sim-only en prepaid abonnementen aan waarmee je veel geld kan besparen op je belkosten.

Benieuwd welke app’s je nog meer kunt gebruiken voor fotobewerking of wil je nog meer weten over het onderwerp, lees dan hier het volledige artikel.

Dit artikel is geschreven ism. Simyo.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com