Van vliegveld tot universiteit

Vitra is een Zwitsers familiebedrijf dat in 1950 werd opgericht door Willi en Erika Fehlbaum. Inmiddels is Vitra gevestigd in diverse landen over de hele wereld, zoals Duitsland, China en de Verenigde Staten. Niet alleen de productievestigingen kom je overal tegen. De ontwerpen van Vitra worden namelijk op wereldberoemde locaties gebruikt, zoals het Duitse parlement (‘Bundestag’) in Berlijn en het Centre Pompidou in Parijs. Ook kun je op grote, internationale luchthavens op een echte designstoel op je vliegtuig wachten. Vitra zie je onder andere op het vliegveld van Frankfurt.

Vitra op internationale locaties

Vitra zie je op allerlei internationale locaties, zoals het vliegveld van Frankfurt, het Duitse parlement en de Technische Universiteit van München.

Vitra op Erasmus Universiteit Rotterdam

De Coconut-stoel van Vitra wordt ook gebruikt op de Erasmus Universiteit in Rotterdam!

Vitra is méér dan meubels

Toen in 1981 een groot gedeelte van het productiecomplex werd verwoest bij een brand, greep de tweede generatie van de Vitra-familie de kans om het hele complex opnieuw te laten ontwerpen. Zij riepen de hulp in van grote architecten als Frank Gehry en Zada Hadid om een uniek terrein te ontwerpen. De Vitra Campus in Weil am Rhein wordt nu gekenmerkt door bijzondere vormen en kleuren en lijkt met geen mogelijkheid op een ‘normale’ meubelfabriek. Zo kun je een tentoonstelling bezoeken in het Vitra Design Museum, inspiratie opdoen in het VitraHaus en zelfs van de glijbaan zoeven in de Vitra Slide Tower. Dág attractiepark, hallo Vitra Campus!

Vitra Flagshipstore

In de flagshipstore, oftewel het Vitra Haus, kun je goed zien hoe Vitra-meubels eruit zien in een woonkamer.

Vitra Slide Tower

Ga je mee van de glijbaan? Dit ontwerp van Carsten Holler is ruim dertig meter hoog en doet tegelijkertijd dienst als uitkijktoren.

Ontwerp je eigen Eames Lounge Chair!

Het Vitra Haus is de flagshipstore van Vitra. In het Vitra Haus kun je designproducten van Vitra echt beleven dankzij muziek, video’s en nagebootste interieurs. Natuurlijk mag je ook alle meubels uittesten. In het Vitra Haus zie je niet alleen de grootse klassiekers, maar ook nieuwe ontwerpen van moderne designers. De loft telt vier verdiepingen en heeft ook een shop, café en… Het Lounge Chair atelier! De Vitra Eames Lounge Chair dateert al uit de jaren 50 maar is vandaag de dag nog steeds een hit. In het Lounge Chair Atelier kun je je eigen loungestoel ontwerpen door de afwerking en kleuren ter plaatse uit te kiezen. Vervolgens kun je met je eigen ogen zien hoe deze gemonteerd wordt.

Vitra Eames Lounge Chair

In het Lounge Chair Atelier kies je de ledersoort, houten schaal en nerfpatronen voor jouw unieke Vitra Eames Lounge Chair. Daarna kun je zien hoe deze met de hand (!) wordt afgewerkt.

Vitra-verzameling

Vitra mag dan een groots merk zijn; dit label is minstens zo goed met kleine ontwerpen! Al sinds de jaren 80 maakt het Vitra Design Museum namelijk miniaturen van de mijlpalen uit de designcollectie. Kleur, materiaal en zelfs de kleinste details, zoals schroefjes en houtdraad, worden heel precies gekopieerd. Vervolgens worden ze tot een zesde van het origineel verkleind. Je kunt in de miniaturen daardoor de handwerktechnieken goed terug zien die in de originele ontwerpen worden gebruikt.  De meubeltjes uit deze ‘Miniature Collection’ zijn helaas niet geschikt om op te zitten, maar worden wel veel gebruikt als lesmateriaal voor bijvoorbeeld universiteiten en designworkshops. Ook zijn het prachtige verzamelobjecten.

Alle miniaturen van Vitra op de Vitra Campus.

Alle miniaturen van Vitra op de Vitra Campus.

Vitra Aluminium Chair Miniature

De bureaustoel van Vitra doet het ook leuk óp je bureau.

DSW, DAR, RAR…

In 1950 ontwikkelden Charles en Ray Eames de zogenaamde Fiberglass Chair voor een ontwerpwedstrijd van Modern Museum of Art in New York. Dit was de allereerste industrieel gefabriceerde stoel van kunststof. Elk type stoel heeft een eigen naam, die een afkorting is van eigenschappen als armleuningen en de vorm van het onderstel. Zo beginnen de namen van alle eetkamerstoelen met de ‘D’ van ‘Dining height’, oftewel eetkamerstoel. Heeft de stoel armleuningen, dan volgt er een ‘A’ van ‘Armchair’. Geen armleuningen? Dan begint zijn naam met ‘DS’ (Dining height Sidechair). De naam van een stoel met metalen onderstel eindigt op de ‘R’ van ‘Rod’, wat zoveel als ‘staaf’ of ‘pijp’ betekent. Dit onderstel is Eiffeltoren-achtig van vorm. Tot slot zijn er nog de varianten met een houten onderstel (‘W’ van ‘wood’), metalen vierpoot (‘X’  van ‘X-wire’) en de schommelstoel. Deze heet de RAR (‘Rocking Armchair R-wire’), omdat hij ook wel de ‘rocking chair’ wordt genoemd.

Hier zie je de Eames DSW stoelen. De stoelen hebben geen armleuningen en een houten onderstel.

Hier zie je de Eames DSW eetkamerstoelen (D). De stoelen hebben geen armleuningen (S) en een houten onderstel (W).

Kortom, Vitra is een bijzonder designlabel. Over elk detail is uitermate goed nagedacht. Ben je benieuwd of die luxe Eames Lounge Chair nu écht zo lekker zit? Of zou je graag alle Plastic Chairs eens op een rijtje willen zien? Neem dan eens een kijkje in de showroom van woonwinkel Flinders. Aan de stoelenwand kun je alle creaties van Charles en Ray Eames bewonderen!

PS. Ook zo weg van de Vitra-miniaturen? Flinders verkoopt ze allemaal!

Flinders Woonwinkel stoelenwand

Kom de creaties van Charles en Ray Eames bewonderen aan de stoelenwand in de Flinders showroom!