You are here: Home » Verlichting & lampen » Hoe kies jij de juiste LED-verlichting?

Hoe kies jij de juiste LED-verlichting?

geschreven door Constance

Gebruik jij nog steeds ouderwetse gloeilampen? Die zijn nu toch echt passé, want dé verlichting anno 2020 is LED verlichting.

De redenen om voor LED lampen te kiezen zijn legio, maar een van de belangrijkste is toch wel het energie verbruik, want LED lampen zijn verrassend zuinig in gebruik en dus goed voor je portemonnee. En 50% besparing is makkelijk te realiseren, terwijl dit bij lampen met een sensor al snel oploopt tot 90%.

Wat is LED eigenlijk?

LED lampen zijn niet vergelijkbaar met een gloeilamp want ze hebben geen gloeidraad. LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ oftewel een lichtgevende diodes. Een van de eigenschappen van een diode is, dat het aan de ene kant de elektrische stroom geleidt, en in de andere zin tegenhoudt. Als je dus een LED verkeerd zou aansluiten dan zal de stroom worden tegengehouden en zal hij niet branden. De LED gaat hier, in principe, niet van kapot.

Meestal is een led ingebouwd in een kleine doorzichtige behuizing van een paar millimeter groot, die ook als lens fungeert. LED’s zijn klein (2-5mm) en toch geven ze een hoop licht af.

In de jaren ’20 ontdekte de Russische wetenschapper Oleg Losev dat diodes licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. In 1927 publiceerde hij zijn bevindingen in een Russisch tijdschrift en vroeg hiervoor patent aan. Zijn werk bleef echter onopgemerkt. Het heeft tot 1962 geduurd voordat de LED echt doorbrak, Nick Holoyak ontwikkelde in dat jaar voor het eerst een werkende LED.

Waar kan je LED voor gebruiken?
LED’s zijn tegenwoordig overal te vinden, zoals in auto- en fietsverlichting en in afstandsbedieningen. Maar ze zitten tevens in bijna alle elektronische apparaten, maar ook in kerstverlichting of verkeerslichten.
Verder gaan LED lampen heel lang mee, tot zo’n 50.000 branduren, maar het is wel belangrijk dat een LED lamp zijn warmte kwijt kan. Vaak aan- en uitschakelen heeft geen invloed op de levensduur van de lamp en daarom kunnen ze heel goed gebruikt worden in combinatie met bewegings- en lichtsensoren. En ze kunnen ook prima gedimd worden, maar niet elke dimmer is geschikt voor een LED lamp, dus check dit wel van te voren.

Wat is het verschil tussen Watt en Lumen?

Als je wil weten hoeveel licht een lamp afgeeft, kijk je naar de lumenwaarde. Terwijl er vroeger eigenlijk alleen gekeken werd naar Watt. M.a.w. hoe hoger het Wattage, des te hoger de lichtopbrengst is, maar Watt staat eigenlijk voor de hoeveelheid energieverbruik. En door LED verbruikt je lamp veel minder energie terwijl je wel dezelfde lichtopbrengst krijgt. Daarom is het veel handiger om naar de Lumenwaarde te kijken, zeker als je je oude verlichting wilt gaan vervangen door LED lampen.

Een gloeilamp van 40 Watt kan vervangen worden door een LED lamp van 300-500 lumen (3-5 Watt).

Zijn er ook verschillende kleuren en fittingen te koop?

De eerste generatie LED lampen waren er maar in 1 kleur, nl. koud wit. Maar dat is nu wel anders, speciaal voor je huis- en slaapkamer is er extra warm wit, dit geeft een knusse sfeer. En je werkt het beste (thuis) met koel wit in je bureaulamp, want hiermee blijf je alert en fris.

In het begin kon je alleen terecht voor E27 fitting, ook wel bekend als grote fitting. Maar intussen zijn er 8 fittingen bijgekomen, en kan je ook plafondspots of afzuigkamplamp vervangen door een energiezuinig LED exemplaar.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com