You are here: Home » Verlichting & lampen » Is er goed alternatief voor de gloeilamp?

Is er goed alternatief voor de gloeilamp?

geschreven door Constance

Is er goed alternatief voor de gloeilamp?

 Het is inmiddels alweer ruim 7 jaar geleden dat ie verboden werd, de gloeilamp. En de reden was heel eenvoudig, een gloeilamp gaat niet heel lang mee en ze vreten energie.

Maar toch zijn nog overal gloeilampen te koop. En dat komt omdat de bestaande voorraden van alle winkeliers, overal in de EU, opgemaakt mogen worden. Er worden geen gloeilampen meer geproduceerd. Maar voordat de regel in werking trad, hebben heel veel winkels extra voorraden ingeslagen. En die voorraad is nog steeds niet op.

Waarom is de gloeilamp verboden?

Je vraagt je misschien af waarom de ouderwetse gloeilamp moest verdwijnen, en dat antwoord is heel simpel; het milieu. Als iedereen in de EU, volgend jaar, geen enkel gloeilamp meer zou gebruiken dan levert dit een energiebesparing op van 40 miljard kWh is. En dit getal is vergelijkbaar met het jaarlijkse stroomverbruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens samen.

Kan ik beter een halogeenlamp nemen?

Het antwoord is simpel, nee. Want een halogeenlamp is ook een gloeilamp en verbruikt daardoor bijna net zoveel energie als de ‘gewone’ gloeilamp.

Is de spaarlamp een goed alternatief?

Toen het einde van het gloeilamp-tijdperk werd aangekondigd, werd er volop in gezet op de spaarlamp. En inderdaad een spaarlamp is stukken zuiniger dan de gloeilamp maar er kleven ook nadelen aan de spaarlamp. Een spaarlamp moet altijd even op gang komen, maw. als je hem aanzet duurt het even voordat je lamp op volle sterkte is.

Verder kan je een spaarlamp beter niet gebruiken in je tuin, schuur of garage want ze functioneren niet heel goed in de kou.

Een spaarlamp gaat wel ook veel langer mee dan een gloeilamp maar wel veel korter dan een LED-lamp en je kunt een spaarlamp niet zomaar weggooien, doordat er kwik in deze lampen zit.

Welk lamp is dan wel een goed alternatief voor de ouderwetse gloeilamp?

Het antwoord is heel eenvoudig; de LED-lamp.

In het begin hadden LED-lampen last van een imagoprobleem, zij gaven koud en kil blauwachtig licht. Inmiddels is dat achterhaald, mede doordat er retro LED-lampen ontwikkeld zijn die het warme licht van de good-old gloeilamp nabootsen.

De LED-lamp is duurder in aanschaf, maar hij gaat wel gemiddeld 15 jaar mee.

Wist je dat in elk huishouden gemiddeld nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen gebruikt worden. En natuurlijk hoef je echt niet gelijk alle oude lampen te gaan vervangen, en dat geldt zeker voor de gloeilamp in je kelder of schuurtje. Maar als je een lamp elke dag gebruikt, is het een goed idee om deze te gaan vervangen voor een zuinige retro LED-lamp,

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com