You are here: Home » Computers, desktops, laptops » Dieetrages en cybercriminelen, wat hebben zij gemeen?

Dieetrages en cybercriminelen, wat hebben zij gemeen?

geschreven door Constance

We laten ons al sinds mensenheugenis verleiden door dieetrages. In het begin van de twintigste eeuw was het lintwormdieet dé trend. Lintwormdieet? Ja, het is precies zo smerig als het klinkt: lintwormen eten. Er waren slechts een paar nadeeltjes, namelijk dat ze zeven en een halve meter konden worden en epileptische aanvallen veroorzaakten. In de jaren twintig van de vorige eeuw
schreven artsen nog doodleuk sigaretten voor om gewicht te verliezen. Enkele decennia later vertrouwden wereldsterren als Elvis Presley op het Sleeping Beauty Diet: je kunt niet eten als je slaapt. Geniaal! Maar inmiddels zijn we natuurlijk een stuk verstandiger. Toch?

dieetpillen

De waarheid is dat er ook vandaag de dag nog steeds risico’s genomen worden in het belang van schoonheid en gezondheid, en dat er zelfs een compleet nieuwe dimensie is bijgekomen: dieethypes kunnen niet alleen ons lichaam saboteren, maar ook onze veiligheid online. Nu denk je misschien, hoe dan? Ik zal het uitleggen; we kennen allemaal de mooie beloftes, zoals de magische dieetpil die je lichaamsvet laat smelten of 20 pond kwijt in 20 dagen! Er zijn nog veel te veel mensen die er geen idee van hebben dat cybercriminelen steeds gehaaider worden in het misbruiken van onze zoek routines op internet. Zelfs realistische informatie kan een dekmantel zijn voor misdadige praktijken. Met de zomer op komst zijn voeding, gezondheid en fitness populaire onderwerpen en is de kans groot dat valse reclame voor gewichtsverlies ons in een digitale val doet trappen.

Intel Security heeft onderzoek laten doen dat moet leiden tot een beter begrip van deze gevaren, en de uitkomsten zijn onthullend. Van alle mannen en vrouwen tussen de 21 en 54 jaar die hebben mee gewerkt, heeft meer dan de helft wel eens op een dieet gerelateerde advertentie geklikt, terwijl het overgrote deel er geen moment bij heeft stilgestaan of de betreffende link wel veilig was. Sterker nog: een aanzienlijk deel van de deelnemers heeft geen idee hoe het moet nagaan of het wel verantwoord is om betaal gegevens en andere persoonlijke informatie te verstrekken. Of het nu naïviteit is of een allesoverheersend verlangen naar het ideale lichaam: we maken onszelf kwetsbaar. Bij het vooruitzicht van een droom lichaam geven we ons e-mailadres en onze volledige naam aan iedereen die het maar hebben wil, zonder er ook maar een seconde over na te denken of dit wel veilig is. En dan blijkt dat slaapdieet ineens niet meer zo slecht 😉

weirdest diet

In het wilde weg klikken, zonder na te denken, kan ernstige gevolgen hebben. Door op bepaalde links te klikken of bestanden te downloaden, loop je de kans om malware binnen te halen. En als die malware eenmaal op je computer staat, kan hij privé bestanden en gevoelige informatie sturen naar de crimineel die verantwoordelijk is voor dit kwaadaardige stukje software. Een andere tactiek die dus vaak wordt toegepast, zijn die zgn. dieetrage advertenties, ofwel phishing, waarbij je wordt verleid om zélf contact- en andere gegevens aan criminelen te verstrekken. (Nu is het ook weer niet zo dat je geen énkele dieetreclame meer kunt vertrouwen. Er zijn wel degelijk gezondheidsadvertenties die nuttige informatie bevatten en legitieme fitnesswebsites bestaan natuurlijk ook.)

mc afee

Om erachter te komen wat wél veilig is en wat niet, is het zaak om enkele richtlijnen in acht te nemen. Een eenvoudige zoekopdracht op Google zegt vaak al veel over de geloofwaardigheid. Kijk goed naar signalen die aangeven dat de URL legitiem is, zoals https aan het begin. Veel browsers hebben trouwens ingebouwde functies om verdachte sites en advertenties te herkennen. Wees voorzichtig met het verstrekken van informatie. E-mails zijn een handige manier om aanbiedingen en updates te ontvangen, maar geef niet zomaar je e-mailadres aan iedereen, zeker als de beroerde spelling en grammatica op een site vraagtekens oproept en er ook nog eens plaatjes in een veel te lage resolutie op staan. Om nog maar te zwijgen over extravagante beloftes. Geef ook geen namen en adressen weg, en al helemáál geen financiële gegevens. Gebruik een beveiligingsoplossing die up-to- date is. Houd je apparaten veilig met een product dat virussen bestrijdt en voorkomt.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com