You are here: Home » Gadgets » Horlogemerk Oris lanceert de Oris Calibre 110

Horlogemerk Oris lanceert de Oris Calibre 110

geschreven door Constance

Ter gelegenheid van haar 110e verjaardag presenteert Oris vol trots de Oris Calibre 110, het eerste mechanische uurwerk dat sinds 35 jaar compleet door Oris ontwikkeld is.

01 110 7700 4081-Set LS - Oris 110 Years Limited Edition_HighRes_744

Dit unieke horloge heeft 2 bijzonderheden, nl. een handmatig op te winden kaliber met 10 dagen gangreserve en een gepatenteerde non-lineaire gangreserve aanduiding, en deze twee complicaties zijn niet eerder samengebracht en vormden een buitengewone uitdaging voor het Oris in-house team van horlogemakers en ontwerpers, die over een periode van 10 jaar samen met Zwitserse technische specialisten en met L’École Technique Le Locle aan het project werkten. Elk kaliber wordt met de hand geassembleerd en getest in de Oris fabriek in Hölstein door de Oris horloge-experts.

In tegenstelling tot veel uurwerken met vergelijkbare gangreserve, maakt de Oris Calibre 110 gebruik van een systeem met enkele veerton. Binnen in deze veerton zit een veer die uitgetrokken maar liefst 1.80 meter lang zou zijn. Om deze in formaat te verkleinen opdat hij past in een enkele veerton, zonder het kaliber te groot te maken, demonstreert een uitzonderlijke technische knowhow. Het horloge is getest om te garanderen dat de gang gedurende de gehele reserve van 10 dagen gehandhaafd blijft. Maar voor Oris was alleen een gangreserve van 10 dagen nog niet genoeg en daarom heeft Calibre 110 bovendien een door Oris gepatenteerde non-lineaire gangreserve aanduiding. De display op 3 uur op de wijzerplaat geeft de hoeveelheid gangreserve in de veerton aan vanaf 10 naar nul dagen. Bovenaan de schaal is te zien dat de streepjes die de dagen vertegenwoordigen dichtbij elkaar zitten; onderaan liggen ze verder uiteen. Gedurende de looptijd beweegt de wijzer met de klok mee langs de schaal, eerst langzaam en dan steeds sneller waar de streepjes verder uiteen liggen. En hierdoor krijgt de drager veel duidelijkere indicatie van de resterende hoeveelheid power in het horloge wanneer deze weer moet worden opgewonden.

image001

De Calibre 110 wordt gebruikt in een nieuw horloge: de Oris 110 Years Limited Edition, verkrijgbaar vanaf € 4.450,- in staal en € 11.900,- in massief 18-karaat rosé goud. Er komen 110 stuks in 18-karaat rosé goud en 110 stuks in roest vrijstaal en zijn nu te koop.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com