You are here: Home » Ladygadgets » Zo voorkom je een inbraak tijdens je vakantie

Zo voorkom je een inbraak tijdens je vakantie

geschreven door Constance

De zomervakantie komt langzamerhand weer in zicht. De tijd waarin een groot deel van de Nederlanders hun huis onbemand achterlaat en inruilt voor een bestemming in de zon. De ideale tijd om als inbreker aan het werk te gaan. Logischerwijs neemt het aantal inbraken in de zomermaanden flink toe.

Maar hoe ga je dit tegen? Inbraakpreventie kan met een duur alarmsysteem, maar het overgrote deel van de Nederlanders kiest ervoor om de kans op inbraken te verkleinen met minder ingrijpende maatregelen. Hetgeen ook effectief werkt, zo blijkt uit onderzoek onder gebruikers van Buurtpreventie app Veiligebuurt.

Buurtpreventie app Veiligebuurt verhoogt de veiligheid in wijken door buurtbewoners uit dezelfde postcode met elkaar, veiligheidsinstanties en moderne technieken zoals alarmsystemen te verbinden. Zo kunnen buren elkaar op de hoogte houden, weten zij wat er speelt in de buurt en kunnen zij hulp inschakelen van bijvoorbeeld een wijkagent. Samen verhogen de appgebruikers de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de buurt. Inmiddels heeft de app al meer dan 170.000 gebruikers.

Ook kan je je op nog andere manieren voorbereiden als je vakantie gaat en je niet wil dat je huis door ongenode gasten wordt bezocht;
De beste manier om inbraken tegen te gaan tijdens de vakantieperiode is om het te doen lijken alsof het huis bewoond is.
·     Post
Met een stapel ongeopende post in de brievenbus of op de deurmat, is het voor inbrekers meteen duidelijk dat er al langere tijd niemand in huis is geweest, dus is handig om iemand te regelen die voor jou je post opruimt of je post ergens neerlegt waarbij het niet opvalt dat je niet thuis bent. Is er niemand in de buurt die dit kan doen? Geen nood. Je kunt altijd de Bewaarservice van PostNL aanvragen. Hierbij wordt alle post op het postkantoor verzameld en in één keer bezorgd.
·     Oppas
Naast het inschakelen van iemand die de post wegwerkt, kan je er ook op andere manieren je huis ‘bewoont’ te laten lijken. Zo kan een oppas om de paar dagen het licht ‘s avonds aanzetten, de gordijnen openen of dichtdoen of de auto op de oprit verplaatsen. Wil je het echt goed doen? Dan kun je iemand vragen om de gehele periode in het huis te verblijven. Dit kan via je eigen netwerk, maar er zijn ook professionele diensten die een huisoppas aanbieden. Ten slotte kun je ook je buren inschakelen om een oogje in het zeil te houden en eventuele hulpdiensten in te schakelen bij verdachte activiteiten door het gebruik van buurtpreventie apps zoals Veiligebuurt.
Naast het doen alsof er iemand thuis is, zijn er ook diverse eenvoudige maatregelen die je kunt treffen om inbrekers af te schikken.
·     Sloten
Sloten installeren is een eenvoudige, maar effectieve preventiemaatregel, want zichtbaar kwalitatieve sloten jagen inbrekers niet alleen weg, maar vergroten ook de eventuele pakkans.
·     Verlichting
Naast de veel gekozen optie om het huis bewoond te laten lijken door verlichting, blijkt buitenverlichting ook effectief om inbraken tegen te gaan. Een tijdschakelaar, of buitenverlichting met sensoren waardoor verlichting aanspringt bij beweging kunnen hierbij helpen, en ook verschillende slimme apps waarmee lichten op afstand aan en uit gezet worden, kunnen uitkomst bieden.
Het 100% voorkomen van inbraken is helaas niet mogelijk. De laatste twee maatregelen vallen dan ook in de categorie: ‘better save than sorry’.
·     Opbergen
Je kan eventuele schade beperken door (waardevolle) spullen goed op te bergen, zodat deze niet voor het grijpen liggen. Waardevolle spullen kunnen bijvoorbeeld in een kluis worden achtergelaten of, nog veiliger, tijdelijk bij iemand anders worden neergelegd. Vergeet om naast het beschermen van spullen met emotionele waarde, ook de financiële waarde niet te verzekeren door middel van een inboedelverzekering.
·     Camera’s
En tenslotte een van de duurdere oplossingen: het aanschaffen van camera’s. Zichtbare camera’s werken goed als afschrikmiddel, én mocht het tot een inbraak komen, dan leveren camera’s vaak nuttig bewijsmateriaal waardoor de pakkans van de criminelen wordt verhoogd. Behalve duurdere varianten kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een deurbel met camera. Die zijn al vanaf 50 euro te koop en zorgen er ook voor dat een dief twee keer nadenkt om bij jou in te breken.
[youtube]https://youtu.be/HDRVQ4VKSAY[/youtube]

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com