You are here: Home » Interieur » Wat is een dekbed?

Wat is een dekbed?

geschreven door Constance

Het lijkt een simpele vraag. Een dekbed is een donsdeken (Belgisch woord) ofwel: De vervanging van de klassieke deken. Het bedtextiel dat over een dekbed heen gaat, noemt u een dekbedovertrek of dekbedhoes.

zijden-dekbed-winterdekbed

Dekbed vullingen

Een dekbed kan gevuld zijn met diverse materialen. Zo zijn er: dons dekbedden, zijden dekbedden, dekbedden van scheerwol, vele variaties synthetische dekbedden.  Ook het haar van dieren kan gebruikt worden voor de vulling van een dekbed: zoals kashmir en kamelenhaar.

De vulling is afgestemd op de warmte die men ermee wil bieden. Dit wordt vaak aangegeven in warmte klasse. Of de naam van het dekbed geeft het aan:

 • Zomerdekbed voor de warme maanden
  Ook geschikt voor mensen die last hebben van overgangsklachten of nachtelijk zweten
 • All season of all-year dekbedden
  Dit is 1 dekbed, geschikt voor het hele jaar
 • 4 Seizoenen dekbedden
  Deze bestaan uit 2 delen: een dunner en een dikker dekbed. Deze zijn in de winter aan elkaar te verbinden voor een extra warmte
 • Winterdekbed
  Dit is een extra dik dekbed dat geschikt is voor koude slaapkamers in de wintermaanden

De buitenkant van een dekbed noemt men de tijk.

Dekbed dat bij u past

Het is belangrijk om beddengoed te kiezen dat past bij uw persoonlijke wensen. Heeft u het snel te warm? Heeft u het snel te koud? Wat is uw slaapkamertemperatuur? Heeft u last van nachtzweten of huisstofmijt allergie? Moet het wasbaar zijn. Al deze vragen spelen mee bij de keuze van een goed dekbed. Laat u daarom goed adviseren voordat u uw keuze maakt.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?