You are here: Home » Design meubels » Rolf Hay in Nederland: visie en trends

Rolf Hay in Nederland: visie en trends

geschreven door Constance
HAY Bouroullec serie

Hay in Nederland tijdens Design District 2013
Vrijdag 7 juni was Rof Hay, directeur van het Deense design label HAY, te beluisteren in Loods5 te Zaandam. Erg interessant, aangezien Hay een van de snelst groeiende en meest populaire design labels is in Europa, zo niet de wereld. Wat is de visie van Rolf op zijn merk Hay? Waar gaat het merk naar toe en welke producten kunnen we verwachten?

HAY Bouroullec serie

HAY Bouroullec serie

Waarvoor staat het merk HAY?
Rolf Hay is samen met zijn vrouw ongeveer 10 jaar geleden gestart met dit design label. Inspiratie haalt het koppel uit de wereld van fashion & architectuur. Volgens Rolf komen de beste merken en producten voort een combinatie van factoren en invloeden. De fashion industrie brengt spanning, kleur, rumoer en actualiteit, architectuur geeft vooral inspiratie door de lijnen, vormen en materialen. Het grote voorbeeld voor Hay is het Italiaanse design label Cappellini, een merk dat constant vernieuwt en voorop loopt. Nadeel is dat de producten echt alleen de ‘happy few’ bereikbaar zijn. Hay ziet zichzelf ook als een merk gericht op de bovenkant van de markt. Maar als je Rolf vraagt naar de kenmerken van het label, dan is zijn antwoord snel gegeven: ‘Well priced, well produced.’ En dat is ook de kracht van het merk. Het zijn prachtige design producten, helemaal van deze tijd en tegelijkertijd bereikbaar voor een grote groep mensen. Je ziet duidelijk de invloed van de fashion industrie: Hay komt continu met nieuwe producten. Sommige verdwijnen ook weer van het toneel, andere hebben het in zich om design iconen te worden. Het is een kenmerk van succesvolle meubelbedrijven van dit moment. De kwaliteit en snelheid hebben om continu producten op de markt te brengen. Net zoals we zien in de mode branche. Labels die dit niet kunnen, zijn gedoemd te verdwijnen. De productie van Hay meubels vindt plaats ’there where it makes sense’. En dat kan overal op de wereld zijn: Polen, Slovenie, Denemarken, Finland, India en China. Wel is het de visie van Rolf dat in de toekomst meer en meer lokaal zal worden geproduceerd. De transportkosten zijn gewoonweg te hoog en het is niet best voor het milieu om aan de andere kant van de wereld te produceren en hier te consumeren.

Rolf Hay

Rolf Hay

Wat zijn de toppers van HAY?
Echte persoonlijke favorieten heeft Rolf niet. Zijn standaard antwoord is ‘our latest product.’ Maar Rolf is zeer te spreken over de Nobody stoel. Het kostte hem twee jaar om deze stoel van plastic afval productie klaar te maken. Vervolgens won het alle designprijzen. Enige punt: Nobody wants to buy the product! (But nobody’s perfect).

HAY Nobody stoel

HAY Nobody stoel

De echte omzetmaker is de AAC22 van Hee Welling. Het is een prachtige klassieke stoel die lekker zit. De kuip is gemaakt van kunststof en heeft iets weg van de Eames plastic chair, maar is toch ook weer anders. Het onderstel is van eikenhout en verkrijgbaar in naturel en zwart.

Hay AAC22 stoel

Hay AAC22 stoel

Nieuwe collectie en producten
Binnenkort komt een geheel nieuwe lijn van Hay op de markt, gemaakt door de Franse gebroeders Bouroullec. De tafels, stoelen en barkrukken zijn ontworpen voor de Universiteit van Copenhagen, met als uitdaging om de studenten ‘wat langer te laten zitten.’ De stoel moest betaalbaar zijn, stapelbaar en een ‘sexy’ uiterlijk hebben. En dat is zeker gelukt. De stoelen en tafels zijn helemaal ‘spot on’, in de trend van natuurlijke materialen en eenvoudige vormen. Het gaat zeker een verkoopsucces worden.

hay bouroullec serie 2

hay bouroullec serie 2

Hay bouroullec serie 3

Hay bouroullec serie 3

Binnenkort kunnen we nog veel meer nieuwe en spannende producten verwachten. Sebastian Wrong zal binnenkort een geheel nieuwe lijn lanceren, genaamd Worng by Hay. Als we Rolf mogen geloven dan gaat deze samenwerking met de voormalige creatief directeur van Established & Sons vele prachtige design items opleveren. We zijn benieuwd!

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com