You are here: Home » In & om het huis » Ramen en deuren: een goede basis voor meer wooncomfort en -plezier

Ramen en deuren: een goede basis voor meer wooncomfort en -plezier

geschreven door Constance

Voor de meeste mensen is een huis veel meer dan vier muren en een dak; het is een plek waar je even helemaal tot rust zou moeten kunnen komen. Dat betekent dat het comfortabel moet zijn, maar ook dat het qua stijl in balans is. Zodat je er dagelijks van kunt genieten. Comfort en stijl beginnen altijd bij de basis: ramen en deuren.

Licht en ruimte
Deuren en ramen in een huis zijn belangrijk. Het zijn openingen naar de buitenwereld. Bij het kiezen van de juiste deuren en ramen zijn een paar dingen belangrijk: comfort, uitstraling en plaatsing. Comfort begint bij materialen van goede kwaliteit. Het is belangrijk om wind- en waterdichte deuren en ramen te hebben, zodat het zowel in de winter als in de zomer comfortabel is in huis.

Kies bijvoorbeeld voor kunststof kozijnen met HR++-glas. Dat biedt veiligheid, voorkomt warmteverlies en isoleert uitstekend. Bovendien biedt het ook comfort op een ander niveau; het kunststof is goed schoon te houden en jaarlijks schilderen is niet meer nodig. De kozijnen rotten of verkleuren niet en blijven een leven lang in goede staat.

Uitstraling
Bij het kiezen van de juiste ramen en deuren is ook een passende uitstraling van belang. Tegenwoordig is dat makkelijker dan jaren terug. Toen hoorde bij een nieuwbouwwoning kunststof kozijnen, terwijl voor een oudere woning hout werd gebruikt. Dit kan nog steeds, maar is niet meer noodzakelijk.

De moderne kunststof kozijnen zijn namelijk niet meer van houten kozijnen te onderscheiden. De verschillen zijn alleen in kwaliteit en duurzaamheid te meten. Zo bieden kunststof kozijnen een hoge isolatiewaarde, zijn ze onderhoudsarm en worden ze op maat gemaakt, waardoor ze altijd goed passen. Ook het kleurenassortiment is door de jaren heen uitgebreid; er zij nu zeker 125 verschillende kleuren beschikbaar. De kozijnen kunnen glad geleverd worden, maar ook met een nerfje, waardoor ze nog wat meer karakter hebben.

Plaatsing
Als je weet welke kozijnen je wilt en welke eisen je eraan stelt, dan blijft alleen de plaatsing nog over. De plaatsing bepaalt in feite hoeveel plezier je van je ramen en deuren gaat hebben. Ze kunnen donkere ruimtes groter laten lijken en een woning levendig maken. Bovendien kunnen ze een letterlijke verbinding vormen tussen buiten en binnen, bijvoorbeeld als je kiest voor een schuifpui. Die plaats je dan in de woonkamer of keuken en laat je openen naar de tuin. Zo’n schuifpui biedt niet alleen zeeën van licht, maar geeft je ook de mogelijkheid om de tuin bij je woonruimte te betrekken, waardoor je van beiden meer plezier hebt.

Kijk voor het plaatsen van ramen en deuren niet alleen binnen, maar ook naar buiten. Ze veranderen het aangezicht van het huis en het is mooi als dit goed in balans is. Je kunt je hierover eventueel ook laten voorlichten, zodat je vooraf precies weet wat het beste bij jouw huis past.

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Ramen en deuren: een goede basis voor meer… | Tijd voor tisaco 28 juni 2013 - 13:32

[…] Ramen en deuren: een goede basis voor meer… Bovendien biedt het ook comfort op een ander niveau; het kunststof is goed schoon te houden en jaarlijks schilderen is niet meer nodig. De kozijnen rotten of … Die plaats je dan in de woonkamer of keuken en laat je openen naar de tuin. Zo'n schuifpui … Read more on Wonen.Blogo.nl […]

Reageer

Laat een reactie acter

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?