You are here: Home » Columns » Kleurentrends, wie bepalen dat?

Kleurentrends, wie bepalen dat?

geschreven door Constance

Er zijn een aantal bedrijven dat het gebruik van kleuren voorspelt. Ten eerste de “Color Marketing Group”. Het is een groep van een paar honderd leden die worden uitgenodigd om bij te dragen aan de analyse van kleurgebruik nu en in de toekomst.

Zij brengen publicaties uit voor consument privégebruik en commercieel gebruik. Dit geeft al aan dat mensen die in hun eigen huis iets willen veranderen, andere keuzes maken dan professionele binnenhuisarchitecten. De kleurenpaletten van CMG specificeren geen exacte kleuren, maar geven eerder aan hoe bepaalde tinten gebruikt zullen worden.

Ze omvatten concepten als “Pinkle”een ‘niet-seksespecifiek oudroze’dat doet denken aan ‘antiek fluweel en Victoriaanse rozentuinen. Ook al zijn de namen wat vergezocht, de omschrijvingen zelf roepen een eigen kleurenpsychologie op.

Pantone” neemt kleuraanwijzingen over van modeontwerpers en geeft deze door aan mensen die in andere vakgebieden werken. Over het algemeen is de mode het eerst met nieuwe kleuren, op de voet gevolgd door de cosmetica industrie, exclusieve commerciële interieurinrichters, productontwerpers en als laatste producenten van algemene gebruiksartikelen voor interieur.

Deze volgorde is echter aan verandering onderhevig door bijvoorbeeld creatieve productontwerpers die de kledingontwerpers voorbijstreven. Bovendien doen leveranciers op de consumentenmarkt, zoals verfleveranciers, succesvolle pogingen om razendsnel nieuwe paletten op de markt te zetten.

En er gaat wat tijd overheen de trend voorspellingen worden 3 jaar(!) van te voren gedaan zodat de fabrikanten de tijd hebben  om hun producten te kunnen ontwerpen en fabriceren*.

Saskia de Boer, styliste van De InterieurTipgever regio Limburg.

* Tekst is een samenvatting van bron: “Kleurenleer Voor een professioneel gebruik van kleur– Tom Fraser, Adam Banks“

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com