Homepage
Categorieën

Gerelateerde artikelen

  • De feestdagen IKEA collectie De feestdagen IKEA collectie
  • Met de nieuwe IKEA items creeër je ruimte in huis Met de nieuwe IKEA items creeër je ruimte in huis
  • HEMA viert de lente HEMA viert de lente
  • December cadeautip; De slimme SmartHalo voor op je fietsstuur December cadeautip; De slimme SmartHalo voor op je fietsstuur
  • IKEA inspireert haar wintercollectie op IJsland IKEA inspireert haar wintercollectie op IJsland
  • Vanaf vandaag eet je buiten met IKEA Vanaf vandaag eet je buiten met IKEA
wonen

Badkamer met Domotica

De badkamer is bij uitstek een ruimte voor het gebruik van ‘domotica’; het mulifunctioneel toepassen van slimme elektronische voorzieningen die het woonconform, de veiligheid en het efficiënt gebruik van energie bevorderen. Domotica is niet iets voor de toekomst of alleen voor mensen met ruime financiële middelen.

Volgens Wikipedia is de officiële definitie van domotica “de integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven”. Het woord domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica.

Volgens Wikipedia is de officiële definitie van domotica “de integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven”. Het woord domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica.

 Volgens Wikipedia is de officiële definitie van domotica “de integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven”. Het woord domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica.

Eenvoudiger gezegd komt het er op neer dat er sprake is van een elektronisch besturingssysteem waarop allerlei apparaten en voorzieningen zijn aangesloten. Zo’n systeem kan eenvoudig van opzet zijn of juist bijzonder veelzijdig en geavanceerd.

 Een voorbeeld van een eenvoudig systeem is een sensor welke de lichtfunctie in een ruimte aan/uit schakelt bij binnenkomst en verlaten van de ruimte.

Een voorbeeld van een veelzijdig en geavanceerd systeem is het bad wat op afstand, met behulp van bijvoorbeeld de GSM, i-Phone of i-Pad, op een gewenst moment kan worden gevuld met de optimale hoeveelheid water en de geselecteerde temperatuur. We spreken van domotica wanneer de aangesloten apparaten en voorzieningen geïntegreerd zijn in het besturingssysteem, zodat ze geprogrammeerd kunnen worden om verschillende handelingen automatisch uit te voeren.

In een volgende blog nog meer over domotica in de badkamer en andere ruimtes in het huis.

Mart Renes

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?