Homepage
Categorieën

Gerelateerde artikelen

  • Top 20 makelaars met unieke panden Top 20 makelaars met unieke panden
  • Shoppen.blogo.nl heeft nieuw design Shoppen.blogo.nl heeft nieuw design
  • Bijzondere huizen Bijzondere huizen
  • Wonen in een doodskist Wonen in een doodskist
  • De lente komt er eindelijk aan! De lente komt er eindelijk aan!
  • Heb je geen geld om te wonen? Heb je geen geld om te wonen?
wonen

Een huis (ver)kopen vergt oplettendheid van alle partijen…

Twee exact dezelfde verkoopfoto’s onder elkaar trokken mijn aandacht. Op Funda werd onlangs één en dezelfde woning door twee verschillende makelaars aangeboden. De verkoper zal hier een goede reden voor hebben. Maar waarom kwam de vraagprijs niet overeen? Dezelfde woning, twee makelaars en twee sterk uiteenlopende prijzen. Met verbazing bekeek ik beide advertenties…

Het prijsverschil was € 300.000!

Driehonderdduizend euro, hoezo? In prijs gezakt? Het kon geen typefout zijn, meerdere cijfers varieerden ten opzichte van elkaar . Oké, hoe hoger de prijsklasse, hoe kleiner het verschil procentueel gezien, maar toch. Op een bedrag met zes nullen is dat iets om toch behoorlijk van te schrikken als verkopende partij. Dit was wel een hele stevige correctie, en tevens de droom van een spiksplinternieuwe XK cabriolet aan diggelen. Er spookten diverse scenario’s door mijn hoofd. Is de verkoper overgestapt naar een andere makelaar en is men vergeten de oude advertentie te verwijderen? Houden de erfgenamen er verschillende ideeën op na over de mogelijke waarde van de woning? Wil men een verkoop middels executie voorkomen? Of stamt de hogere vraagprijs nog uit een tijd van ver voor de kredietcrisis? Het blijft gissen.

Even doorklikken op meer over… Aangeboden sinds: die 6+ maanden verbaasde mij niks, want zo drastisch in prijs zakken doe je niet zomaar. Mijn oog viel op de regel erboven. Oorspronkelijke vraagprijs. Het bedrag dat hier stond was nóg eens twee ton hoger. Tweehonderdduizend euro bovenop de hoogste vraagprijs van, zeg maar, de duurdere makelaar. De oorspronkelijke vraagprijs, de allerhoogste prijs ooit waar deze woning destijds voor werd aangeboden was dus een slordige 36 procent hoger dan de laagste prijs bij, zeg maar, de goedkopere makelaar. Zou er al een k(a)per op de kust zijn? Oh, ik had het te doen met de verkopers. Wat ’n scenario. Geen flauw idee wie dit nog serieus zou nemen…

Een waardedaling van 36%? Was er ondertussen echt een half miljoen euro in rook opgegaan?

En toen pas, toen pas zag ik het addertje onder het gras. Het perceel dat via de ene advertentie aangeboden werd was groter dan het grondoppervlak uit de andere advertentie. De (tweede) prijscorrectie was eigenlijk te wijten aan een oppervlaktecorrectie. Bij de, zeg maar, goedkopere deal was een stuk van het perceel buiten beschouwing gelaten. De vraagprijs was evenredig met de aangeboden oppervlaktemeters geslonken. Wellicht was dit deel van de grond inmiddels, als aparte kavel, verkocht?

Wat een zoektocht tussen de kleine lettertjes. De (tweede) prijscorrectie zat ‘m gewoon in de vierkante meters grond! Ondertussen hebben er enkel negatieve gedachten over deze woning door mijn hoofd gespookt. Ik heb me laten misleiden door een verwarrende prijsindicatie… Misschien toch geen onverkoopbaar huis?

Dat de ene makelaar deze woning met vijf kamers aanbiedt en volgens de ander over zes kamers beschikt is overkomelijk! Geruststellend dat er in beide advertenties over twee badkamers wordt gesproken…

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?