You are here: Home » Architectuur » Boeken Als Troep van de Toekomst?

Boeken Als Troep van de Toekomst?

geschreven door

Ik heb zojuist een blog gelezen wat de vraag stelt of boeken wel of niet ‘de rommel van de toekomst’ zullen worden. Het is geen gekke vraag als je bedenkt dat e-boeken steeds meer terrein winnen, maar natuurlijk is er ook een keerzijde. Wat mij betreft heeft die alles te maken met het interieur.

Uiteraard kunnen boeken een ultieme, stijlvolle, en blikvangende toevoeging zijn aan een huis. Velen zetten ook vandaag de dag nog de eeuwenoude en pocherige traditie voort van het verzamelen van boeken. En ja, voor sommigen is ‘verzamelingen’ een eufemisme voor ‘rommel.’

Candour Construction: schrijnwerk project voor privé bibliotheek

Candour Construction: schrijnwerk project voor privé bibliotheek

Maar net als met andere dingen die tot ons spreken en speciaal zijn, kunnen verzamelingen in het algemeen, en boeken specifiek, werelden verschillen van rommel. Neem nou het geweldige beeld van een privé bibliotheek met schrijnwerk van Candour Construction in Groot-Brittannië. Zelfs met in beschouwing neming van deze enorme en imponerende afmetingen, roept het geen gedachtes op van je nestelen op een koude, winterse avond, met een warme drank en een goed boek in je handen?

En hoe zit het met de wezenlijke advocatenkantoor-stijl? Het is misschien niet tot ieders smaak, maar het gevoel wat het oproept is duidelijk.

Dat waarmee we ons omringen in onze leefomgeving is bedoeld om gevoelens op te roepen: knus, intellectueel, geïnspireerd, traditie, veilig. Hoevelen onder jullie kunnen zich nog een tijd herinneren dat je een bibliotheek binnenkwam – om het even welke bibliotheek – en dat je geprikkeld werd door de gedachte dat hier een ontelbaar aantal volumes aanwezig zijn die avontuur, verrukking, nieuwe smaken, zelfs nieuwe werelden bevatten? En hoe zit het met het kijken langs iemands boekenplanken op een feestje, niet om nieuwsgierig te zijn, maar om hen beter te leren kennen? Welke gevoelens het doel ook zijn, boeken zijn een fantastische manier om deze te bewerkstelligen.

’Tuurlijk, verspreid ze her en der en je zit opgescheept met ‘rommel.’ En ja, het is van belang een onderscheid te maken en te besluiten welk soort boek het meest geschikt is om digitaal te bezitten. Ja, elektronische naslagwerken en de bevrijding van stapels zware handboeken zijn aantrekkelijke noties, maar vergeet niet hoe veel plezier je ondervindt wanneer je je behaaglijk maakt met een gewichtig en dik boekdeel op je schoot, of wanneer je door een prachtig geïllustreerd kinderboek bladert en daarbij de verrukking ziet op het gezicht van een kind in anticipatie op het omslaan van de pagina en de opwinding die dit teweeg zal brengen.

Naar mijn mening zijn boeken waar toepasselijk mee wordt omgegaan, die doelbewust worden verzameld in plaats van alleen gulzig, en die goed worden uitgestald, zúlke boeken zijn als het ware hoogstaande antieke kunstwerken: een belangrijk en gekoesterd onderdeel van het heden – en van de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com