Homepage
Categorieën

Gerelateerde artikelen

  • Nieuwe biologische theecollectie van Rituals Nieuwe biologische theecollectie van Rituals
  • Herbruikbaar cadeaupapier ViSSEVASSE uit Denemarken Herbruikbaar cadeaupapier ViSSEVASSE uit Denemarken
  • IKEA rolgordijnen werken samen met Google Assistent IKEA rolgordijnen werken samen met Google Assistent
  • December cadeautip; FORFEO beautyproducten December cadeautip; FORFEO beautyproducten
  • IKEA lanceert haar nieuwste SOMMAR collectie IKEA lanceert haar nieuwste SOMMAR collectie
  • Haal kerst in huis met HEMA Haal kerst in huis met HEMA
wonen

Hoe wordt verf gemaakt deel 1

verf

Verf, coatings, drukinkt…iedereen heeft er wel mee te maken in het dagelijks leven. Een nieuw kleurtje op de muur, het repareren van autoschade, de kozijnen van uw huis in de verf zetten, het printen van een foto, en ga zo maar door. Slechts weinigen van u zullen wel eens nadenken over de (chemische) samenstelling van een coating of over het maakproces ervan.

Lascaux

Muurschilderingen gemaakt door de eerste mensen in grotten geven aan dat het gebruik van coatings al teruggaat tot de prehistorie. Deze coatings werden gemaakt van natuurlijke materialen zoals rode aarde of bloed, en werden met de hand opgebracht. Tegenwoordig worden voornamelijk synthetische materialen gebruikt om coatings te produceren en gebruiken we allerlei hulpmiddelen om de verf op te brengen.

 Coatings bestaan hoofdzakelijk uit drie belangrijke componenten: bindmiddel, pigment en oplosmiddel. Het bindmiddel of hars vormt de uiteindelijke film en bepaalt het meeste van de eigenschappen van de droge coating zoals hechting, sterkte en bescherming.  Bekende bindmiddelen zijn de zogenaamde acrylaten, polyurethanen en epoxyharsen.

 Een tweede belangrijke component van een coating zijn de pigmenten (en/of vulstoffen), die vast blijven zitten in de droge coating. Welk pigment, oftewel kleurstof, er wordt gebruikt bepaalt niet alleen de kleur van de verf maar draagt ook bij aan de dekkracht, glans en corrosiebestendigheid van de verf.

Het laatste belangrijke component is het oplosmiddel. In de eerste plaats is een oplosmiddel noodzakelijk om de pigmentpoeders en visceuze harsoplossingen te kunnen hanteren en te gebruiken in het productieproces van verf. Daarnaast is het heel belangrijk voor het opbrengen van verf met bijvoorbeeld een kwast of roller en voor de uiteindelijke vorming van een mooie egale film. Een belangrijke trend is natuurlijk het gebruik van water als vervanger voor de traditionele op olie gebaseerde oplosmiddelen.

Het klinkt eenvoudig, maar omdat het gebruik van water hele verschillende eisen stelt aan de samenstelling van een coating en het droogproces leidt dit vaak tot grote maar interessante uitdagingen voor de wetenschappers en verfformuleerders binnen de chemische industrie.

Morgen meer over verf.

Marcella Vermeer, Interieurtipgever Drenthe

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?