You are here: Home » In & om het huis » Hoe wordt verf gemaakt deel 2

Hoe wordt verf gemaakt deel 2

geschreven door Constance

verfwaaier wijzonol

Tot slot worden aan coatings nog allerlei additieven in kleine hoeveelheden toegevoegd, die samen het “peper en zout” van een verf vormen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ontschuimers die ervoor zorgen dat schuim als gevolg van schudden of mengen snel wegtrekt. Belangrijk zijn ook de zogeheten dispergeermiddelen: additieven die zorgen dat pigmenten in een verf mooi homogeen verdeeld blijven en niet uitzakken. Voor toepassingen buiten zoals verf of beits voor houten kozijnen, zijn UV stabilisatoren onmisbaar voor het beschermen van de coating tegen vroegtijdige veroudering en beschadiging door zonlicht.

 Het maken van verf zelf gaat meestal in twee stappen. Allereerst word een mengsel van pigment met oplosmiddel. Bindmiddel en/of additieven gemalen of “gedispergeerd”, een proces wat veel tijd en energie kost. Pigmentdeeltjes worden zo fijn verdeeld en gestabiliseerd in een pigmentpasta of maalbasis. Deze pigmentpasta kan dan eenvoudig  worden gemengd met de rest van de verfformulering tot het eindproduct. De verfmengmachines bij de bouwmarkten zijn een mooi voorbeeld van het afmengen van pigmentpasta’s in een basisverf om tot de gewenste kleur te komen.

 Samenvattend…er zit meer in verf dan je zou denken en het bij het formuleren ervan moeten wetenschap, chemische industrie en ambacht hand in hand gaan om tot mooie producten te komen.

Marcella Vermeer, interieurTipgever Drenthe

 

 

 

 
 
 
 

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com