You are here: Home » Wonen » Bij wie past de annuïteitenhypotheek

Bij wie past de annuïteitenhypotheek

geschreven door testman

We hadden al gekeken wie er bij de aflossingsvrije hypotheek past. Nu de annuïteitenhypotheek. Gedurende de gehele looptijd betaal je een vast bedrag, de zogenaamde annuïteit, waarvan rente wordt betaald en een deel van de hypotheek wordt afgelost. De totale hypotheeksom wordt steeds kleiner door de aflossingen. Hierdoor wordt ook de hoeveelheid rente, die je betaald steeds kleiner, dus ook het bedrag dat je kunt aftrekken.


De annuïteitenhypotheek is vooral interessant voor mensen die voor lage aanvangslasten kiezen. Ook voor mensen die in de toekomst een stijging in inkomen verwachten. Het voordeel van de annuïteitenhypotheek is dat de aanvangslasten laag zijn. Bij een annuïteitenhypotheek wordt gedurende de looptijd, bij gelijkblijvende rente, een vast bedrag aan rente en aflossing (annuïteit) betaald. Op deze manier betaal je steeds hetzelfde bruto bedrag.

Bij de annuïteitenhypotheek los je maandelijks op de lening af. De schuld daalt en dus ook de rentelast. De netto lasten stijgen gedurende de looptijd, omdat alleen de rente fiscaal aftrekbaar is. De vaststelling van deze annuïteit gebeurt altijd dat aan het einde van de looptijd de volledige hypotheekschuld is afgelost. De annuïteiten worden veelal maandelijks voldaan.

De voordelen van een annuïteitenhypotheek:

  • lage netto maandlasten gedurende de eerste jaren door de lage aflossingen en de aftrekbare hogere rentebedragen
  • de totale maandlasten blijven altijd gelijk
  • alternatief voor een hypotheek met vermogensopbouw indien je een hogere leeftijd of slechtere gezondheid hebt
  • de schuld wordt iedere maand kleiner
  • offertes van deze vorm zijn gemakkelijker te vergelijken dan offertes van hypotheekvormen met vermogensopbouw

De nadelen van een annuïteitenhypotheek:

  • ten opzichte van de hypotheken met vermogensopbouw fiscaal minder gunstig
  • te annuïteitenhypotheek is fiscaal minder aantrekkelijk, aangezien je steeds minder aftrekposten overhoudt. De schuld wordt kleiner en de hoeveelheid rente die je moet betalen daalt.

De annuïteiten hypotheek is dus interessant voor mensen die lage lasten in de beginperiode belangrijk vinden, bijvoorbeeld starters die nog niet zoveel verdienen, maar in de toekomst een hoger inkomen verwachten.

Andere berichten in rubriek Hypotheek:

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com