You are here: Home » Groen wonen » Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen

geschreven door testman

De laatste tijd zijn veel mensen bezig met milieu bewust leven. Wonen is wat mij betreft een deel daar van. De aankomende weken zal ik wat tips geven en proberen de zin en onzin uit te leggen. Omdat mijn buren bezig zijn de oude raam kozijnen te vervangen ligt het voor de hand om daar eens mee te beginnen.


Kozijnen zijn er in vele soorten en uitvoeringen. Traditioneel hout, aluminium en kunststof zijn de veelgebruikte materialen. Deze laatste heeft soms de wrange bijsmaak van duur. Misschien is dat ten onrechte. Kunststof als materiaal is goed voor het milieu en het spaart de portemonnee.

Eigenlijk is het een simpel rekensommetje: Kunststof kozijnen hoeft je niet te verven en zijn door de uitgekiende constructie uiterst isolerend. De kleine meerprijs ten opzichte van traditionele materialen is snel terugverdiend.


De milieubesparing start al tijdens de productie. Veel fabrikanten van kunststof kozijnen hergebruiken het water dat tijdens de productie nodig is. En ook afvalstukken worden vermalen tot korrels en opnieuw tot mooie profielen gemaakt. Bij hout is dat niet zo. Zaagafval belandt vaak als brandstof in de verbrandingsoven of particuliere kachel en zorgt daarmee voor extra CO2 belasting.

Kunststof kozijnen zijn in bijna alle kleuren van de regenboog leverbaar. Er is dus altijd een kleur die past bij je huis. Je hoeft dus nooit meer te verven. De grote besparing komt door de zeer lange levensduur van kunststof. Afgezet tegen traditioneel hout en metaal is de levensduur tot vier keer langer.

Dat kunststof ook zeer vriendelijk is voor de portemonnee van de nieuwe eigenaar is vaak nog onbekend. De holle ruimten in de profielen van de kozijnen zorgen voor een hoge isolatiewaarde. Gecombineerd met hoog rendement dubbel glas is een aanzienlijke besparing op de energiekosten mogelijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat tot dertig procent op de stookkosten kan worden bespaard ten opzichte van andere materialen.


Kunststof kozijnen zijn ook inbraakwerend. De kozijnen worden voorzien van beste hang en sluitwerk dat de strengste veiligheidskeuringen kan doorstaan. Dit zorgt ervoor dat waardevolle bezittingen beter beschermd zijn. Kunststof is platweg plastic. Maar het materiaal waarvan de kozijnen gemaakt worden is niet hetzelfde kunststof als het bekende roerstaafje in het plastic koffiebekertje. De structuur van het kunststof in kozijnen is stevig en zorgt ervoor dat inbrekerswerktuig minder vat heeft.

In sommige gevallen is FSC verantwoord hout of aluminium goed toepasbaar. Maar steeds vaker zijn er prima alternatieven met duurzaam kunststof. Meer en uitgebreide informatie is te vinden op: www.bestekozijn.nl

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com