You are here: Home » Groen wonen » Wat je moet weten als je zonnepanelen wil aanschaffen

Wat je moet weten als je zonnepanelen wil aanschaffen

geschreven door Constance

De energieprijzen voor gas stijgen, en het einde is nog niet in zicht, helaas. Nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ons, vorig jaar opgeleverde, appartement voorzien is van een warmtepomp en zijn er ook zonnepanelen op het dak geplaatst. Elk appartement heeft 4 panelen en dat merk je in de kosten. We hebben de afgelopen zomer, ondanks dat deze niet heel zonnig was, heel weinig kosten gehad. Het kwam regelmatig voor dat onze factuur een ‘min’ bedrag aangaf.

Nu weet ik dat niet bij iedereen de mogelijkheid bestaat om van het gas af te gaan, maar je kunt wel je energiekosten omlaag brengen en daarvoor kan je zonnepanelen aanschaffen. De panelen worden op je dak geplaatst en met deze panelen wordt de elektriciteit opgewekt uit daglicht. De zon hoeft niet persé te schijnen.

Is de aanschaf van zonnepanelen kostbaar?

De prijs is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de fabrikant, het aantal panelen, de omvormer en de installatiekosten.

Allereerst kies je de fabrikant. Bij Greenchoice kan je kiezen uit Trina Solar of Jinko Solar. En omdat je rekening moet houden met het formaat van je dak en van de zonnepanelen, is het belangrijk om te weten hoe groot je dak is.

Eén zonnepaneel is gemiddeld 1.5 m2, dus wil je zoveel mogelijk rendement dan is het zaak om de maat van je dak te weten. Er kunnen minimaal 4 panelen en maximaal 40 panelen geplaatst worden.

Het gemiddelde stroomverbruik in Nederland is 3300 kWh, dus heb je minstens 11 tot 12 panelen van 345 wattpiek of 9 tot 10 panelen van 385 wattpiek nodig om geheel zelfvoorzienend te worden. (Dit zijn uiteraard gemiddelden en kan voor jou anders uitpakken, dus laat je goed voorlichten.)

Bij een aansluiting tot 3×80 ampère verrekent Greenchoice je terug geleverde energie volledig met je verbruikte energie, dit is de zgn. salderingsregeling.

De omvormer (die de zonne-energie omzet in elektriciteit) en de installatiekosten komen ook voor jouw rekening.

En als je deze kosten bij elkaar optelt, en deelt door het aantal m2 dak dat met panelen bedekt is, krijg je de prijs per m2. Dus hoe meer panelen je laat plaatsen, des te lager zijn de kosten.

Wat houdt de salderingsregeling precies in?

Als je zonnepanelen minder of evenveel stroom opwekken als dat je verbruikt, dan wordt de terug geleverde stroom van je energierekening afgehaald. Je ontvangt hetzelfde tarief voor de stroom die je terug levert als voor de stroom die je gebruikt, incl. alle belastingen.

De stroom terug leveren gaat automatisch via je meter en de omvormer. Heb je nog een analoge meter, dan draait deze vooruit of achteruit, afhankelijk van je verbruik. Maar let op; niet alle analoge of digitale meters hebben de mogelijkheid om terug te leveren en de meter dan ook vervangen worden door je netbeheerder. Deze kan je ook vertellen of jouw huidige meter wel of niet geschikt is voor terug levering.

Hoe sterk zijn zonnepanelen?

Elk paneel is goed bestand tegen alle weersomstandigheden: windstoten tot 130 km/h, hagelstenen tot 35 mm grootte en 900 kg aan sneeuw.

Kan ik een lening krijgen om zonnepanelen te laten plaatsen?

Het plaatsen van zonnepanelen is officieel een ‘duurzame woningverbetering’. Dit betekent dat je voor de panelen waarschijnlijk een duurzaamheidslening kunt afsluiten via ‘GreenLoans’ (ABN-AMRO) of ‘Ik Investeer Slim’ (Nationaal Energiebespaarfonds). De rente die je betaalt over de lening is in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Je ontvangt binnen enkele dagen bericht of je in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening.

Door een overheidsregeling kun je de btw die je betaalt op de aanschaf van panelen terugvragen bij de Belastingdienst. Maar deze overheidsregeling kan van tijdelijke duur zijn, dus kijk voor de laatste informatie op de website van de Belastingdienst.

Hoe kan ik nu al gebruik maken van zonne-energie?

Heb je op je balkon, je terras of in je tuin lampen geplaatst en werken deze op ouderwetse stroom? Dan is het heel eenvoudig om deze te vervangen door zonne-energie lampen. Deze zijn er in heel veel soorten; van staande schermerlampen t/m hang- en wandlampen, en er is ook voetpad en border verlichting.

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com