You are here: Home » Groen wonen » IKEA introduceert luchtzuiverende GUNRID gordijnen

IKEA introduceert luchtzuiverende GUNRID gordijnen

geschreven door Constance

IKEA introduceert GUNRID: gordijnen die door middel van een innovatieve technologie de lucht in huis zuiveren. Op het textiel is een coating van mineralen aangebracht. Zodra die wordt geactiveerd door (dag)licht, worden veelvoorkomende luchtvervuilende stoffen in huis afgebroken. Een belangrijke stap in de strijd tegen vervuilde lucht.

De gordijnen zijn verkrijgbaar in het lichtgrijs, lichtroze en geel en liggen vanaf februari in alle IKEA winkels. (De gele versie vanaf april 2020.)

Luchtvervuiling is een groot, wereldwijd, probleem, vooral in grote steden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ademt zo’n 90% van de mensen vervuilde lucht in, wat naar schatting acht miljoen doden per jaar tot gevolg heeft. IKEA wil bijdragen aan een schonere lucht door actief luchtvervuiling te verminderen en mensen de mogelijkheid te bieden om de lucht in huis te zuiveren.

Veel mensen weten niet dat luchtvervuilers ook in huis te vinden zijn. Denk aan de stikstofoxide die vrijkomt bij het koken op gas. Of aan chemische stoffen die vrijkomen uit plastic en verf. IKEA wil niet alleen dat mensen schonere lucht gaan inademen, het woonwarenhuis wil ook het bewustzijn van mensen over vervuilende stoffen in de lucht in huis vergroten. IKEA wil mensen inspireren om hun gedrag te veranderen zodat iedereen kan bijdragen aan een schonere lucht.

De techniek is ontwikkeld in nauwe samenwerking met universiteiten in Europa en Azië, experts en toeleveranciers van IKEA. Het werkt net als fotosynthese in de natuur. De coating op de gordijnen wordt geactiveerd door licht, van binnen en buiten. Het handige aan GUNRID is dat er geen elektriciteit voor nodig is. De gordijnen zijn daarnaast zelfreinigend, waardoor je water, energie en geld bespaart omdat je minder vaak hoeft te wassen. Bovendien is de stof gemaakt van gerecyclede PET-flessen.­­­

De techniek wordt nu alleen nog toegepast op gordijnen, maar het streven is om deze in de toekomst ook te gebruiken bij de productie van ander textiel.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com