You are here: Home » Shoppen » Boek eens een rondreis!

Boek eens een rondreis!

geschreven door Constance

Ben je op zoek naar een andere vakantie dan normaal? Of wil je eens iets anders doen dan zon, zee, strand? Dan is een rondreis misschien wel iets helemaal voor jou!

Rondreizen hebben vaak een suf imago, want vaak wordt er gelijk aan een busreis gedacht, met een grote groep waarbij je verplicht alles met elkaar moet ondernemen. Maar wist je dat er ook andere soort rondreizen zijn, zoals een autorondreis, een familiereis, individuele rondreizen of een fly-drive.

Wat zijn de verschillen tussen al deze rondreizen en wat zijn de voor- en nadelen? Ik heb het eea voor je op een rijtje gezet.

Autorondreis;

Wil je gaan en staan waar je wilt, maw. vrijheid-blijheid? Met een autorondreis begint je vakantie gewoon bij je eigen voordeur. Je reist in je tempo van hotel naar hotel, en onderweg bepaal jezelf hoelang je rijdt en hoe lang je erover doet. En kan je er dus voor kiezen om van de begaande wegen af te gaan en via leuke kleine dorpjes naar je eindbestemming te reizen. Maar dat ook gelijk een nadeel zijn, want zo kan het lang(er) duren voordat op je bestemming aankomt.

De populaire bestemmingen voor een autorondreis zijn Duitsland, Frankrijk, Spanje of Italië en als je het leuk vindt om met een boot op pad te gaan, dan zijn de UK, Schotland of Scandinavië echte aanraders. Bij een autorondreis moet je verder rekening houden met brandstofkosten, tolkosten en natuurlijk met hoeveel mensen je gaat reizen en wil/kan iedereen als chauffeur fungeren.

Fly-drives;

Met een fly-drive neem je eerst het vliegtuig en eenmaal op je bestemming ga je met een huurauto op pad. Er zijn 2 mogelijkheden; of je gaat op pad en regelt zelf je overnachtingen, of je stapt in en alle overnachtingen zijn al voor je gereserveerd en het enige wat je hoeft te doen is ervoor te zorgen dat je elke avond op tijd aankomt. Nadeel is wel dat je route al helemaal vast ligt. Ga je op pad, zonder dat je iets gereserveerd hebt van te voren, dan loop je wel de kans dat alles onderweg volgeboekt is, zeker in het hoogseizoen. En zorg ervoor dat je een goede autoverzekering én reisverzekering hebt geregeld voordat je aan je reis begint. De VS is een perfecte bestemming voor een fly-drive.

Familiereizen;

Ook met kinderen kan je prima blijven reizen en daarvoor zijn familiereizen dé oplossing, want zo kan je, als gezin, de wereld blijven ontdekken.  Er zijn complete familiereizen naar de meest exotische bestemmingen te boeken en dan kan je kiezen uit 2 soorten: de individuele familiereis of de familiereis waarbij meerdere gezinnen meereizen. Een familiereis in een groep is over het algemeen goedkoper dan een individuele familiereis.

Een individuele familiereis geeft wel een grotere mate van rust en vrijheid. Daar waar de activiteiten van een familiereis in een groep grotendeels vastliggen, is een individuele familiereis vaak op jouw wensen aan te passen. Bij een familiereis wordt er vaak rekening gehouden met de aanwezigheid van animatieteams en zwembaden. En dat geldt ook voor de geplande excursies. Familiereizen zijn te boeken naar de meest uiteenlopende bestemmingen en populaire bestemmingen zijn oa. Cuba, Canada, Marokko, Thailand en Indonesië.

Individuele rondreizen;

Wil je een individuele rondreis maken naar een ver, vreemd land maar vind je het spannend? Met een individuele rondreis bepaal jezelf met wie je reist, en kan je dit zelfs alleen doen. Alles wat je onderneemt kun je op je eigen tempo doen, ook hoef je niet of nauwelijks met anderen rekening te houden. Ook maak je sneller contact met de lokale bevolking en zul je de omgeving veel beter in je opnemen. Je zult immers zelf moeten uitzoeken waar je naar toe moet of wilt en op deze manier maak je ook heel gemakkelijk contact met andere reizigers en dit geldt met name in Azië en Latijns-Amerika.

Toch zitten er voor- en nadelen aan het maken van een individuele rondreis. Als je echt alleen op pad gaat zal je merken dat het, zeker in het begin, lastig is omdat je niet je eigen vrienden en familie om je heen hebt. Maar aan de andere kant ontmoet je wel weer mensen die je normaal gesproken nooit ontmoet zou hebben. Ook kan je door het contact met anderen van alles te weten komen over de lokale gewoonten en interessante bezienswaardigheden die je beslist niet mag missen.

En kies anders voor een groepsrondreis, met een kleine groep, of een single reis. Deze zijn wel duurder maar dan heb je in ieder geval altijd aanspraak.Kies je voor een groepsrondreis, met een kleine groep, dan zijn er ook diverse mogelijkheden. Zo zijn er reisorganisaties die je tijdens je hele trip begeleiden maar bij andere reizen wordt je bij aankomst opgewacht door een lokale gids. En je kan het net zo luxe maken als jezelf wit. De voordeligste manier is om te gaan backpacken en te slapen in hostals of low-budget hotels, en alles met de bus of trein te doen ipv met het vliegtuig.

Groepsrondreis;

Wil je op een relaxte manier een land leren kennen, zonder de stress van het zoeken naar een slaapplek of vervoer? Dan komt de groepsrondreis in beeld want dan is echt alles verzorgd; je vliegreis, vervoer, accomodaties en excursies. De reisleiders zijn meestal lokale gidsen en zij weten precies de hotspots. En een groepsrondreis kan 50 tot 60% goedkoper zijn dan een zelf samengestelde reis, want reisorganisaties kopen alles voordeliger in.

Maar er zijn ook nadelen, je hebt geen controle over de route en de excursies en ook weet je nooit van te voren hoe je groep eruit ziet. Let ook op de leeftijdsgrens, want als twintiger wordt je niet echt blij van een groep waarvan de gemiddelde leeftijd ruim 60 jaar is.

Veel groepsrondreizen kennen een minimaal aantal deelnemers. Komt de groep onder dit aantal, dan gaat de reis niet door. Er is dan dus geen sprake van een vertrekgarantie. Belangrijk is dus om bij het boeken van je reis te letten op een eventuele vertrekgarantie.

De prijs van een groepsrondreis kan behoorlijk variëren. Het land van bestemming en de mate van comfort spelen beide een grote rol bij het vaststellen van de prijs. Ook de periode waarin je reist speelt een rol. Zo zullen prijzen in het hoog- en laagseizoen erg van elkaar verschillen. En bedenk van te voren wat je wil zien en doen en of je kiest voor luxe of basic.

Zoals je hierboven kan lezen is er voor iedereen wel een passende rondreis, of je nu alleen op pad wilt gaan of met een groep. En wil je zelf de touwtjes in handen of vind je het fijn dat alles voor je geregeld is.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com