You are here: Home » IKEA » IKEA en 10-Gruppen lanceren collectie met Retroprints

IKEA en 10-Gruppen lanceren collectie met Retroprints

geschreven door Constance

In 1972 was het al zeer gewaagd en baanbrekend: de spectaculaire prints van het Zweedse designcollectief 10-gruppen. En nu zijn de retroprints misschien nog wel spectaculairder. Want IKEA en e10-gruppen hebben de handen ineengeslagen voor de AVSIKTLIG limited collectie.

In samenwerking met 10-gruppen ontwerpers hebben drie jonge designers van IKEA; Iina Vuorivirta, Ida Pettersson en Hanna Dalrot, een speelse collectie gecreëerd: AVSIKTLIG. Drie oorspronkelijke 10-gruppen prints in frisse kleuren en 11 eigentijdse designs geven vertrouwde IKEA producten een nieuwe uitstraling. De AVSIKTLIG limited collectie is vanaf mei 2017 verkrijgbaar bij IKEA.

10-gruppen lanceert nieuwe collecties altijd op een poster. Geheel in die traditie heeft IKEA alle prints van de AVSIKTLIG limited collectie op een poster gezet. In het midden van de poster staat de klassieke print Kuba van Inez Svensson (1932-2005). Het geometrische patroon komt uit de allereerste 10-gruppen collectie van 1972. Nu is het verkrijgbaar als hoes om de KLIPPAN 2-zitsbank een retro look te geven.

Britt-Marie Christoffersson van 10-gruppen maakte in 1980 de speelse Jazz print. Nu maakt het patroon van gekartelde lijnen een kleurrijke comeback. IKEA designer Ida Pettersson laat zich graag inspireren door 10-gruppen.


Birgitta Hahn maakte de oorspronkelijke 10-gruppen print Jamaica op een warme zomerdag aan de kust bij Stockholm in 1978. Voor de AVSIKTLIG limited collectie is het originele design in zwart-wit uitgevoerd. De hoes voor de KLIPPAN 2-zitsbank, gordijnen en borden met deze print blijven langer verkrijgbaar dan de rest van de collectie.

Strepen zijn het handelsmerk van de prints van Tom Hedqvist, medeoprichter van 10-gruppen. Zijn collega Ingela Håkansson Lamm heeft een nieuw geometrisch patroon ontworpen voor de AVSIKTLIG limited collectie, waarin de verticale en diagonale lijnen verspringen. Ook Anders Wenngren van 10-gruppen maakte een gestreept patroon, dat doet denken aan een doolhof.


IKEA designer Iina Vuorivirta is gefascineerd door stippen en de verschillende bewegingen die stippen kunnen creëren. Haar print voor de AVSIKTLIG limited collectie is het levende bewijs daarvan. De zwarte of blauwe stippen geven borden, kopjes en kussens een speelse uitstraling.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com