You are here: Home » Architectuur » Geen kunst aan de muur, maar kunst op de muur

Geen kunst aan de muur, maar kunst op de muur

geschreven door Constance

Annemarie 1

Dit jaar is s het exact 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Ter ere van dit Van Gogh-jaar lanceert behangleverancier BN Wallcoverings in samenwerking met het van Gogh Museum een collectie, geïnspireerd op bekende werken van deze schilder.

In deze behangcollectie zie je verschillende werken terug, onder andere van De roze perzikboom, Amandelbloesem, De tuin van Daubigny, Irissen, Korenveld met maaier en Stapels Franse romans. Ook de Zonnebloemen maken als bron van inspiratie onderdeel uit van deze collectie, evenals de brieven van Vincent en aan onder andere zijn broer. Vincent (Willem) van Gogh was een Nederlands postimpressionistisch kunstschilder. De invloed van zijn werk op o.a. het expressionisme en verdere twintigste eeuwse kunst is aanzienlijk. Deze erkenning kwam echter pas later, na zijn dood. Tijdens zijn leven werd er waarschijnlijk maar één schilderij verkocht: De rode wijngaard, geschilderd in Arles.

Hij werd op 30 maart 1853 geboren in het Brabantse dorp Zundert. Vincent en zijn jongere broer Theo startten hun carrière allebei in de internationale kunstfirma Goupil & Cie. Vincent in Den Haag in 1873 en Theo in datzelfde jaar in Brussel. Door brieven te schrijven bleven ze van elkaars leven op de hoogte.

De grootste ommekeer in het leven van Vincent van Gogh werd in gang gezet door Theo, hij raadde Vincent aan kunstenaar te worden. Theo stelde voor dat Vincent naar Parijs zou komen, daar kon hij kennismaken met de kleurrijke Franse schilderkunst.

De moderne kunst in Parijs inspireerde Vincent om licht, helder en los te schilderen. Hij werd later beroemd om zijn felle kleurcontrasten en expressionistische stijl van schilderen. Natuur en kunst waren voor Vincent van Gogh onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tevens zijn vele gemaakte portretten. Begin 1888, hij was 34 jaar oud, had Vincent genoeg van het leven in Parijs en vertrok naar het zuiden van Frankrijk om een kunstenaarskolonie te stichten. Daar zou hij samen met andere kunstenaars wonen en werken. Uiteindelijk kwam er maar één: Paul Gauguin. Onder de Franse zuiderzon maakte Van Gogh zijn meest opzienbarende werken in een koortsachtig tempo, soms meerdere op een dag. Hij werkte zowel in Arles, Saint-Rémy-de-Provence als Auvers. Op de avond van 23 december 1888 raakte Vincent in een psychische crisis, waarbij hij een stuk van zijn eigen linkeroor afsneed. Zijn geestelijke gezondheid bleef wankel en uit angst voor een nieuwe crisis liet hij zich opnemen in de psychiatrische inrichting in Saint-Rémy. Intussen ontstond in de Parijse kunstwereld aarzelend waardering voor Vincents werk.

In mei 1890 verliet Vincent de inrichting en reisde hij naar het kunstenaarsdorp Auvers-sur-Oise. Alles leek ten goede te keren. Vincent genoot van het tekenen en schilderen in de natuur rond Auvers.

Annemarie 2

Annemarie 3

Van Gogh maakte dit schilderij in 1890 in Saint-Remy-de-Provence nadat zijn broer hem berichtte dat hij een zoon gekregen had. Het was een kado van Vincent voor het gezin. De bloesem staat symbool voor het nieuwe leven. Het originele werk is te zien in het van Gogh Museum in Amsterdam.

Op 29 juli overleed van Gogh aan zelfmoord. Hij liet een groot aantal kunstwerken na: ruim 850 schilderijen en bijna 1300 werken op papier. Van Gogh produceerde al zijn werk in slechts tien jaar! Het werk van Vincent van Gogh wordt voor miljoenen verkocht, maar het behang is net zo geweldig. De ruwe schoonheid, de groffe verfstreken, emotionele eerlijkheid en felle kleuren zullen je zeker imponeren.
Annemarie 4De tarwe, geschilderd met dikke klodders geel, golft rondom hem. Het was een symbool voor Van Gogh van de eeuwige kringloop van de natuur en de vergankelijkheid van het leven.

http://wallcoverings.bnint.com/home/nl/design-label/268-van-gogh-2015 http://www.vangoghmuseum.nl/

Annemarie, styliste van De InterieurTipgever regio Groningen

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com