You are here: Home » Interieur » Home Make Over in de 19e eeuw

Home Make Over in de 19e eeuw

geschreven door Constance

Als interieurontwerper ben je vaak bezig om een bestaand interieur te vernieuwen. Het zgn. Home Make Over concept.

Je zou denken dat dit iets is van de laatste jaren, maar ook historisch gezien kwam dit al voor. Afbeeldingen van de oude en nieuwe situatie van eenzelfde vertrek zijn echter nauwelijks bekend.

In de periode 1855-1860 heeft Jeanne M.A. de la Bassecour Caen aquarellen vervaardigd van de interieurs van haar woonhuis Lange Vijverberg 2 in Den Haag en van Huize Blankenburg in Wassenaar.

Hoewel de twee aquarellen een totaal andere impressie geven, betreft het ontegenzeggelijk hetzelfde vertrek. Je kunt dit herkennen aan de identieke schoorsteenpartij met kachel. Op de schoorsteen staat hetzelfde driedelige pendulestel met branches hangend ter weerszijden van de spiegel.

Maar ook het meeste Biedermeier meubilair is niet gewijzigd: de eenpootstafel in het midden, dezelfde stoelen, de trumeautafel* tussen de ramen met de spiegel erboven, waarschijnlijk ook de canapé met tafeltje ervoor in de hoek. Zelfs de tafelpiano is gehandhaafd, al wordt deze in de latere weergave bedekt door een gestreept, kleed.

De totaal andere indruk die desondanks overheerst berust vrijwel uitsluitend op de volledig andere kleurstelling van alle textiel: vloerkleden, wandbekleding en raambekleding.

Ook de plaatsing van de meubelen in de ruimte is nu gewijzigd, niet meer tegen de wand, maar vrij in de ruimte. Ademt de oudere afbeelding nog de sfeer van het Biedermeier uit de jaren veertig met zijn lichte kleuren en kleinschalige patronen, in het modernere interieur overheersen grote, drukke patronen in veel sprekender en donkerder tinten .

Bewust is ook gekozen voor het accentueren van de contouren van de gordijnkappen. De nieuwe centrale lichtkroon in genre rococo heeft nu een textiele manchet gekregen.

Toch zullen er maar enkele jaren tussen de twee afbeeldingen zitten.Het is een treffend voorbeeld van de overheersende rol die de stoffering in het uiteindelijk effect speelde.

Antieke tafels en wandtafels werden in de 17e, 18e en 19e eeuw vaak uitgevoerd in luxe houtsoorten als mahonie en palissander. *De trumeau is een wandtafel die  in de hal stond. De lade werd gebruikt om bijvoorbeeld handschoenen in op te bergen. In de spiegel onder het blad konden de dames bij het verlaten van de woning zien of de veters in hun schoenen (onder hun brede rok) goed waren gestrikt.

Trumeau is ook een muurvlak tussen twee ramen. Hier werd vaak een tafeltje geplaatst wat de naam Trumeau tafel draagt. Zo zie je maar dat een Home Make over van alle tijden is en gelukkig nu niet meer voor de ‘happy few’!

Milou Visser, stylist voor de InterieurTipgever regio Flevoland e/o

Bron: Het Nederlands interieur in beeld 1600-1900

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com