You are here: Home » Architectuur » LED verlichting, voor- en nadelen.

LED verlichting, voor- en nadelen.

geschreven door Constance


LED verlichting is iets wat echt “hot” is geworden de laatste jaren. LED is een afkorting voor Light Emitting Diode (L.E.D.). Gloeilampen en halogeen lampen produceren licht door verhitting van een gloeidraad. Een erg inefficiënte methode: slechts 5% van de totale energie wordt geconverteerd naar licht. LED-lampen zijn elektronische lichtbronnen met een veel hoger rendement. Bij LED verlichting is less is more.
Wat zijn de voordelen van LED
Geen stralingswarmte (geeft geen warmte af), lange levensduur (soms gaat het armatuur even lang mee als de lamp), Niet trilling gevoelig, langdurig lumenbehoud (maat voor het uitgestraalde licht), levensduur niet afhankelijk van schakelfrequentie (al doe je hem steeds aan en uit, maakt niet uit), lage onderhoudskosten, laag energieverbruik,  veel ontwerpvrijheid, geen opwarm tijd. Werkt bij lage temperaturen.Bij de foto’s   is er verlichting in de koof aangebracht d.m.v. een LED strip. Je kunt de kleuren variëren. Je moet je er echter altijd opletten dat je de strip indirect plaatst om geen stippel effect te krijgen.

Hoe kan je het gebruiken?

Voor de producenten van verlichting en armaturen:

In designlampen, oriëntatieverlichting, markering van vluchtwegen, decoratieve kleuren menging.

In je woning:

Bij een energiezuinige woning kun je LED verlichting gebruiken. Bijvoorbeeld: Inbouwspots (GU10) met 1 x5 W of 3X5W. Deze worden via dimmers aangestuurd.
Dat kan ook via een domoticasysteem. Een systeem waarbij je de lampen, gordijnen etc. vanuit je luie stoel kunt aansturen.
Of via het traditionele systeem. In de armaturen kun je LED lampen doen, echter kun je beter wat duurdere LED lampen kopen, omdat die langer meegaan en de kleuren beter zijn.
Kortom je kunt leuke dingen met LED doen. Trap aanlichten. Boekenkast uitlichten. Houtopslag aanlichten. Plinten aanlichten. In badkamers onder de wastafel verlichting aanbrengen. Elke sfeer kun je creëren.

Er is nog veel meer te vertellen en te schrijven over LED verlichting laat je daarom goed voorlichten in een verlichtingswinkel en steek daar je licht op over alle mogelijkheden over LED.

Christel Roelofs, stylist van de InterieurTipgever Noord Holland

 

Gerelateerde artikelen

2 reacties

bart @ Ledlampendirect.nl 24 januari 2012 - 09:37

Leuk artikel! Ben het ook helemaal met je eens dat de duurdere LED lampen vaak beter zijn en langer mee gaan. De lichtopbrengst is daarnaast ook echt veel beter. Bedankt voor de leuke ideeën. zeker interessant om thuis eens toe te gaan passen.

Reageer
Sjors 15 september 2015 - 17:37

Goed artikel! klopt inderdaad dat duurdere led lampen langer mee gaan.

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com