You are here: Home » Columns » Ikea, de grote verleiding tot aankopen doen.

Ikea, de grote verleiding tot aankopen doen.

geschreven door Constance

Het is bijna onmogelijk de Ikea te verlaten zonder aankoop. Al zijn het maar de waxine lichtjes of de servetten. Hoe kan dat toch? Nu is duidelijk geworden hoe dat komt.

…En wel door wetenschappelijk onderzoek. Een onderzoeker, Alan Penn is erachter gekomen dat door de doolhofachtige indeling van Ikea een psychologisch wapen is ontstaan de consument meer boodschappen in het winkelkarretje te laten leggen.

Alan Penn is expert op het gebied van winkelinrichting. Hij zegt dat doordat de klant bij Ikea een vast pad volgt waardoor men langs de woonsituaties uit de Ikeabrochure loopt,  de consument de weg kwijt raakt. Met als gevolg dat de klant het gevoel heeft niet meer terug te kunnen en daarom zonder echt na te denken artikelen in hun boodschappenkarretje  stoppen.

Dus de zigzag indeling zet aan tot kopen! Wat blijkt…ik ben dus zo’n gedesorienteerde shopper! Maar gelukkig niet de enige.

Dan komt bij mij de volgende vraag naar boven…Hoe kan je je wapenen tegen ondoordachte aankopen?  Neem geen tas mee, bedenk je dat verop dezelfde artikelen nog eens voorbij komen, dat geeft je tijd om na te denken of je het artikel echt nodig hebt…

Maar de beste oplossing is…neem geen portemonnee mee!  En die “lekkere” Zweedse gehaktballetjes dan? Nou vooruit dan maar… neem niet veel geld mee of spreek met jezelf af welk bedrag je wilt spenderen. Als je je maar bewust bent met wat je aanschaft.

En Ikea? Ikea ontkent dat de winkels zó ingedeeld zijn om verwarring en desorientatie te veroorzaken zodat de klanten meer aanschaffen…Ja..dat zou ik ook zeggen!

Mart Renes

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Tweets die vermelden Ikea, de grote verleiding tot aankopen doen. - Wonen - Wonen.Blogo.nl -- Topsy.com 26 januari 2011 - 14:26

[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door wonen, Mart Renes. Mart Renes heeft gezegd: Ikea laat klant onbewust aankopen doen door inrichting pand.RT @tweetmeme Ikea, de grote verleiding tot aankopen doen. http://bit.ly/g3q2eN […]

Reageer
Ikea in China, haal nog meer uit een Ikea bezoek! - Wonen - Wonen.Blogo.nl 6 februari 2011 - 13:30

[…] de interieurtipgever op zondag 6 Feb 2011 om 13:25Geplaatst in Columns.Op 26 Januari las ik het artikel van collega Tipgever Mart Renes over Ikea. Hij heeft gelijk! Het blijft lastig om zonder aankopen […]

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com