You are here: Home » Interieur » Gordijntips, luxe en sfeer in je huis.Deel II

Gordijntips, luxe en sfeer in je huis.Deel II

geschreven door Constance

voile gordijnen

Zoals in de vorige blog geven gordijnen luxe, sfeer  en kleur in de ruimte. Ze hebben niet alleen een decoratieve waarde maar zorgen ook voor een goede akoustiek. Het holle geluid (zeker in een ruimte met een harde vloer) zal worden gedempt maar ook het geluid van de TV of je muziek wordt er voller door!

Hieronder een aantal omschrijvingen van stoffen en tips:

Voile stoffen:

Wil je met je raambekleding alleen voor wat extra privacy zorgen, overweeg dan om een dunne stof, zoals voile, mousseline of kant voor je ramen te hangen.

Jaloezieën:

Ze bedekken het hele raam op een nette en strakke manier. Geopend laten ze maar een beperkte hoeveelheid licht de kamer binnenvallen en dicht laten ze altijd nog wat licht naar binnen komen.

 Vouwgordijnen:

Deze geven je kamer een stijlvolle en rustige aanblik. Ze bestaan uit horizontale stroken stof. Je kunt de hoeveelheid lichtinval gemakkelijk regelen door de gordijntjes iets meer omhoog of omlaag te doen.

Deze gordijnen kunnen goed in een moderne, maar ook in een klassieke inrichting. Ze geven meer sfeer dan jaloezieën.

 Rolgordijnen:

Rolgordijnen zijn eenvoudig, goedkoop en verkrijgbaar in allerlei kleuren en dessins. Er zijn ook rolgordijnen te koop die je op de vensterbank bevestigt en die naar boven uitrollen. Deze zijn goed voor het gebruik in ruimtes waar je wel privacy wilt hebben, maar ook voldoende daglicht (bijvoorbeeld de badkamer).

Wat te doen met moelijke of probleemramen?

Niet alle ramen zijn even gemakkelijk te bekleden. Maar meestal is er wel een oplossing voor te vinden.

  • Erkerramen: deze kunnen op een aantal manieren worden aangekleed, afhankelijk van de grootte en de vorm. Bij kleine erkers met veel ruimte tussen de ruiten moeten de gordijnen opzij getrokken kunnen worden zodat het glas helemaal vrij is. Buig de rail met de uitspringende vorm mee. Een goede erker lijkt met zo’n aankleding soms een beetje kaal. Beter is het dan om de breedte te doorbreken door zowel opzij als in het midden gordijnen te hangen.
  • Openslaande deuren: deze geven alleen een probleem als ze naar binnen toe opengaan. De beste oplossing hiervoor is de rail aan de zijkant iets verder te laten doorlopen, zodat de deur gewoon open kan wanneer de gordijnen teruggeschoven zijn. Soms zit er aan beide kanten van de openslaande deuren kleinere openslaande raampjes. Die kunnen het beste als één geheel behandeld worden met gordijnen die vanaf het plafond tot aan de vloer doorlopen en die het hele raamvlak royaal bedekken.
  • Schuifpui: een schuifpui wordt meestal toegepast om te kunnen genieten van een mooie tuin. Maar ’s avonds wordt het glas een donker weerspiegelend vlak dat vraagt om gordijnen. Strakke gordijnen die tot op de vloer doorlopen zijn het meest geschikt. Zorg ervoor dat de gordijnen helemaal opengeschoven kunnen worden, zodat de schuifpui zelf vrij blijft. Het grote oppervlak leent zich prima voor stoffen met een dessin van groot formaat.

 Zo zie je maar voor elk raam is er wel een oplossing! En voor alles gordijnen geldt: Laat ze maken door een vakman, op deze manier ben je verzekerd van goed advies en dat de gordijnen mooi  komen te hangen!

Mart Renes

 

 

 

Nog meer tips:

  • Varieer met gordijnen met het wisselen van de seizoenen. Lichte katoenen gordijnen geven de kamer een zomerse sfeer, zwaardere gordijnen zijn geschikt voor de winter
  • Van gordijnstoffen kan je ook bijpassende kussens maken of een bedsprei.
  • Maak een opvallende band of rand aan de onder of bovenkant van je gordijnen

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Jacobs Groesbeek 22 juni 2010 - 13:57

Nog meer tips:

Van Gordijnstoffen kun je naast bijpassende bedsprei en kussens, ook tafelkleden maken.

Je kunt ook wanneer je een leuk design gordijnstof hebt, deze inlijsten en als decoratie gebruiken.

Reageer
Jacobs Groesbeek 22 juni 2010 - 13:57

Nog meer tips:

Van Gordijnstoffen kun je naast bijpassende bedsprei en kussens, ook tafelkleden maken.

Je kunt ook wanneer je een leuk design gordijnstof hebt, deze inlijsten en als decoratie gebruiken.

Reageer
Jacobs Groesbeek 22 juni 2010 - 13:57

Nog meer tips:

Van Gordijnstoffen kun je naast bijpassende bedsprei en kussens, ook tafelkleden maken.

Je kunt ook wanneer je een leuk design gordijnstof hebt, deze inlijsten en als decoratie gebruiken.

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com