You are here: Home » Architectuur » Zero, de baksteeninnovatie!

Zero, de baksteeninnovatie!

geschreven door Constance

ZERO staat voor een speciaal formaat van gevelsteen. Deze heeft bovenaan een grotere uitsparing waarin de mortelspecie kan aangebracht worden. Op deze wijze kan de voegdikte herleid worden tot 4mm. Met de Zero kan voegloos metselwerk bekomen worden zonder te raken aan de basisregels van traditioneel metselwerk. De metselaar kan gewoon met truweel en normale mortelspecie aan de slag.

Met voegloos metselwerk realiseer je een strakke en pure gevel en komt de ruwe en natuurlijke charme van baksteen helemaal tot zijn recht. Andere voordelen zijn oa. dat er geen voegwerk meer nodig is. Dit is dus tijd- en kostenbesparend. Daarnaast is het resultaat onmiddellijk zichtbaar.
Doorgaans wordt voegloos metselwerk gerealiseerd met verwerkingstechnieken zoals verlijmen of dunbedmortel. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen en in de praktijk wordt er vaak afgestapt van het idee om voegloos te gaan metselen. Ofwel zijn de methodes te kostbaar, ofwel wordt er geen aannemer gevonden voor de uitvoering.

Dé sterkte van het ZERO-formaat ligt in zijn eenvoud. Het maakt dat het creatieve concept van de architect in de praktijk op een eenvoudige en gekende wijze gerealiseerd kan worden door de aannemer.
Daarnaast biedt Zero nóg enkele voordelen :
De veroudering van de gevel vertraagt.
Door de typische plaatsing van de steen – het kantelen van de steen – komt er geen overvloedige mortel langs de voorzijde naar buiten die de steen eventueel zou kunnen besmeuren.
Er is geen speciale mortel nodig, deze kan eventueel zelf aangemaakt worden op de werf.
De dunne, open stootvoegen zorgen voor een prima ventilatie van de spouw.
Er zijn geen speciale gereedschappen nodig.
Bij de uitvoeringsdetails zijn er geen noemenswaardige wijzigingen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com