You are here: Home » Columns » Meesterschap uit Makkum

Meesterschap uit Makkum

geschreven door testman

Al lezend in de VT wonen van April, ja, deze is nu al uit, viel mijn oog op twee bijzondere mokken. ‘Bekers met een blosje’. Mooie eenvoudige mokken met twee ronde boerenhoofdjes. Eén boerin en één boer. Exclusief voor NRC Handelsblad vroeg het Friese aardewerkbedrijf Koninklijke Tichelaar Makkum vijf bekende ontwerpers een set porseleinen bekers te decoreren. De blozende boerenwangen zijn van Studio Job.

Koninklijke Tichelaar Makkum
NRC Extra: ‘Koninklijke Tichelaar Makkum is het oudste bedrijf van Nederland. Eind zestiende eeuw begonnen als fabrikant van bakstenen, ontwikkelde het familiebedrijf zich in de loop der eeuwen tot producent van steeds complexere tegels, schotels en sieraardewerk.

De kennis die in Makkum van generatie op generatie is doorgegeven, gebruikt het bedrijf tegenwoordig vooral voor het ontwikkelen van producten die niemand anders in de wereld kan maken. Voor die nieuwe producten werkt Tichelaar samen met een vaste groep hedendaagse Nederlandse ontwerpers: Jurgen Bey, Irma Boom, Hella Jongerius, Alexander van Slobbe en Studio Job. Hun vazen, serviezen en andere producten spreken internationaal tot de verbeelding en verlosten ambachtelijk vervaardigd aardewerk van het oubollige imago.

Studio Job
Studio Job is het samenwerkingsverband van Job Smeets en Nynke Tynagel. De afgelopen jaren maakten zij Job internationaal naam met eigenzinnige objecten op de grens van design en beeldende kunst.
Op de vraag waarom zij zichzelf hebben afgebeeld op hun bekers uit Makkum, begint Job Smeets een peuterversje te zingen: ‘Boertje en boerinnetje, vriendje en vriendinnetje, zullen we samen dansen gaan, met de mooie klompjes aan.’

De bekers zijn van vaatwasser- en magnetronbestendig porselein. Zoals alle handgemaakte porselein kunnen de bekers kleine imperfecties bevatten; geen twee bekers zijn volledig aan elkaar gelijk.

Bestellen

De bekers kosten 98 euro per set en zijn te bestellen op de site van NRC Handelsblad. Naar keuze kunt u de bekers laten thuisbezorgen, of ze afhalen bij de prachtige fabriekswinkel van Koninklijke Tichelaar in Makkum (op vertoon van de bestellingsbevestiging). Afhalers krijgen een korte rondleiding door de fabriek aangeboden.’

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com