You are here: Home » Jabra » Huren niet van deze tijd

Huren niet van deze tijd

geschreven door testman

Nog geen 30 jaar geleden was het heel normaal om een huis te huren. Kopen was immers voor de rijken. Kocht je een huis dan was dat zeer ongebruikelijk. Huren was gewoon en lekker makkelijk. Kwestie van inschrijven en dan kreeg je vanzelf bericht wanneer je aan de beurt was. Tegenwoordig is huren uit de gratie en gemakkelijk al helemaal niet meer. Zeker niet als beginner. Er zijn nu allerlei regels gekomen en een puntensysteem om er voor te zorgen dat er altijd iemand anders voor jou de keus heeft op de huurwoning.

Mocht je dan – omdat je tot Sint-juttemis aan het wachten was – genoeg punten hebben verzameld, een brief thuis krijgen. Dan ben je vaak nog nummer vier op de lijst. En moet je gewoon braaf wachten tot de drie boven jou, na 3 weken niet hebben gereageerd. Dan krijg je eindelijk je uitnodiging om het huis te komen bekijken. Maar ook die drie boven jou, die nog niet hadden gereageerd?!?! Nog steeds onzekerheid dus. Komen ze nou niet opdagen, ja dan is eindelijk de keus aan jou.

Door het hele huurcircus zou je bijna gaan kopen! Maar huren heeft als voordeel dat je geen geld steekt in de kosten van het onderhoud aan de buitenkant en de constructie van het huis. De verhuurder zorgt voor de kosten van groot onderhoud aan de woning. Wanneer je een huis huurt dan kun je als huurder snel verhuizen.

De standaard huurovereenkomsten hebben meestal een maand opzegtermijn opgenomen. En dat is voor sommige mensen erg prettig. Vooral als je de verhalen hoort van mensen die al anderhalf jaar bezig zijn hun huis te verkopen. Dan klinkt huren ineens erg aantrekkelijk. Wij hebben ook eens aan huren gedacht. Toen we nog niet zeker wisten of we wel in een bepaalde buurt wilde wonen, leek huren ons een goede oplossing.

Maar het huren van een huis heeft ook een aantal nadelen. Zo krijg je als huurder elk jaar te maken met een huurverhoging van een paar procent. Dat meestal hoger is dan je salaris verhoging. Daarnaast profiteer je als huurder niet van de waardestijging van het huis. Wanneer je een huis huurt heb je na dertig jaar nog steeds geen huis afbetaald, in tegenstelling tot wanneer je een huis koopt.

Je moet dan natuurlijk de koopwoning wel hebben afbetaald. Want stel dat je arbeidsongeschikt of werkloos wordt, dan moet je je koopwoning gewoon ‘opeten’. Tenzij je daarvoor een verzekering had afgesloten. Maar wanneer je arbeidsongeschikt of werkloos wordt in een huurhuis, dan zou je in elk geval nog recht kunnen hebben op huursubsidie.

Toch is het huren van een huis niet meer van deze tijd. We willen niet meer afhankelijk zijn van de huurbaas. En als we eruit gaan willen we zeker niet de woning terug brengen in oude staat. Nee, we willen tegenwoordig een eigen huis met onze eigen spullen van onze eigen euro’s.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com