You are here: Home » Architectuur » Beaux-Arts

Beaux-Arts

geschreven door testman

Beaux-Arts, op z’n Frans uitgesproken: “boozaar”, zijn ontwerpen die volgens de architectuuropvattingen die in de tweede helft van de 19e eeuw werden onderwezen aan de École des Beaux Arts in Parijs. Deze architectuurstijl werd Beaux-Arts genoemd. Essentieel voor de Parijse opvatting was dat de architect niet primair als bouwtechnicus maar als kunstenaar werd opgeleid. Hierdoor kregen gebouwen een kunstzinnig en monumentaal aanzien.

Haar hoogtepunt beleefde Beaux-Arts tussen 1885 en 1920. In Europa maar vooral in de Verenigde Staten van Amerika werd de stijl populair. De industriële revolutie bracht een nieuwe generatie succesvolle ondernemers voort, die hun verworven rijkdom graag tot uitdrukking wilde brengen in hun bedrijfsgebouwen en woningen. Het was ook de tijd waarin de bekende wolkenkrabbers werden gebouwd, niet alleen omwille van een efficiënt gebruik van peperdure vierkante stadsmeters, maar bovenal symbolen van de toen nieuwe Amerikaanse welvaart en uitdrukking gevend aan de alleenheerschappij van het land van de onbegrensde mogelijkheden.

De architectuurstijl Beaux-Arts, met haar pompeuze overdaad aan zuilen, pilasters en decoratieve elementen, sloot perfect aan op het verlangen naar spraakmakende, imposante gebouwen. Deze wensen werden ingewilligd door jonge Amerikaanse architecten, zoals Stanford White, Charles Follen McKim, Henry Hobson Richardson, Daniel Burnham en Richard Morris Hunt, die studeerden aan de Parijse École des Beaux Arts. Met hun persoonlijke vertaling van de principes van Beaux-Arts creëerden ze gebouwen en interieurs die, in die tijd, voor velen een norm werden voor een nieuwe vorm van klassieke architectuur.

Eigenlijk was Beaux-Arts helemaal geen nieuwe stijl. Het was een compositie van stijlen uit diverse culturen, zoals het Amerikaanse volk een smeltkroes is van immigranten uit alle delen van de wereld. Misschien heeft dit wel bijgedragen aan het Amerikaanse succes van Beaux-Arts: men herkende er altijd wel iets uit het moederland in terug. Beaux-Arts mixt de architectuur van het Romeinse keizerrijk en de Italiaanse Renaissance, maar ook van de Franse en Italiaanse Barok. Het refereert aan de late Franse Gothiek en de Rococo, maar gaat ook terug tot de architectuur van de oude Grieken.

Beroemde Amerikaanse Beaux-Arts bouwwerken en monumenten zijn het Chicago Museum of Science and Industry, het Chicago Art Institute, de New York Stock Exchange, de Public Library in New York, de Washington Square Arch in New York en de Statue of Liberty. Ook in Nederland is in de Beaux-Arts stijl gebouwd, bijvoorbeeld het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel, ontworpen in 1913 door de Nederlandse architect Henri Evers.

Meer informatie over de Beaux-Arts architectuur vindt je onder andere op:

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com