You are here: Home » Wonen » Automatische verlichting

Automatische verlichting

geschreven door testman

Bij binnenkomst wordt direct de verlichting geactiveerd. Dit wordt eigenlijk al jaren gebruikt bij buitenverlichting. Maar dat kan en veel geavanceerder en bij alle vertrekken in de woning. De verlichting in bijvoorbeeld de hal, woonkamer en keuken brandt meteen op de gewenste sterkte. Naast een sensor kunnen er complete systemen gekocht worden om alles in huis te regelen. Dan kan bij thuiskomst de verlichting ook verschillen of u vóór of na middernacht thuiskomt.


Natuurlijk kan deze techniek ook gebruikt worden wanneer je gewoon thuis bent. In de slaapkamers, de overloop, badkamer en/of toilet kunnen sensoren vaststellen dat iemand uit bed gaat. De bestaande verlichting is dan bij de nachtinstelling op een zeer laag dimniveau ingesteld, zodat anderen niet wakker worden, maar er wel voldoende zicht is. Ook sensoren die automatisch het licht aan en uit doen zijn ook uitermate geschikt voor toiletten en badkamers waar bijvoorbeeld kinderen het licht vergeten aan te doen.

Naast licht kunnen de aanwezigheidsensoren in de badkamer ook gebruikt worden voor het activeren van de mechanische ventilatie. Bij gebruik van toilet en douche zal de mechanische ventilatie de ruimte snel ventileren. Het is zelfs mogelijk om ook hier de nachtinstelling toe te passen. Dan schakelt de ventilatie in op een lagere snelheid en verkort de looptijd gedurende de nacht zodat er geen geluidshinder ontstaat. Ook tijdens de vakantie zal elk etmaal de woning bijvoorbeeld één uur doorgelucht worden.

Alles in en om het huis is te bedienen met één of meerdere touchpanels. Op een touchpanel kan het systeem informatie geven of een lamp aan of uit. Zelfs of een deur of poort open of dicht is. Zijn rolluiken, zonweringen of gordijnen open of gesloten. Zeker met terrasverwarming, zonnebank, sauna of zwembad biedt een touchpanel uitkomst.

Behalve dat een dergelijk systeem een hoop gemak geeft, bespaart het tevens het stroom gebruik. Je kunt al klein beginnen door bijvoorbeeld in de badkamer en het toilet een sensor te plaatsen die het licht aan en uit doet.

Andere berichten in rubriek Home gadget:

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com