You are here: Home » Columns » Monumentaal toilet

Monumentaal toilet

geschreven door testman

Rennend over het grindpad snelde ik naar het Maarten Maartenshuis. Eerst breng ik een bezoek aan de WC. De schilders zijn gelukkig in het damestoilet bezig. “Môrge!” Ik word begroet door de in smetteloos wit geklede schilder. Met een groetende beweging van mijn hoofd groet ik hem terug.

Ik trek de deur open en struikel bijna over de toiletpot, die bijna tegen de deur aanstaat. Hoe kan iemand zoiets nou in hemelsnaam verzonnen hebben. Met één hand op mijn rug probeer ik de deur achter me dicht te trekken. Belachelijk eigenlijk dat ik bijna een verrekking in mijn rug krijg als ik even naar het toilet ga. Maar het gaat net.

Als ik klaar ben kan ik mezelf toch niet bedwingen om te kijken of je er wel normaal op kan zitten. Omdraaien gaat niet dus eerst moet ik weer die deur open zien te krijgen. Ik merk dat ik er al handiger in geworden ben.

Als de deur open is kan ik me eindelijk omdraaien. Ik ga er nieuwsgierig op zitten en trek dan de deur dicht. Een andere manier is er niet. Sterker nog de deur kan niet eens dicht. Als ik verder naar achter ga, zit ik niet meer op de bril en verder naar voor kan de deur niet dicht.

Je snapt niet dat dit mag met al die regels en normen. Kennelijk gaan monumenten boven alle regels en normen, want dat is vast de reden dat de toiletten niet aangepast zijn aan de normen en verwachtingen van nu.

De trend van tegenwoordig is juist dat het toilet groter wordt. Comfort, Multi functies en ruimte zijn de sleutelwoorden van vandaag. Om me heen zie ik al steeds meer huizen waar het toilet net een halve meter breder is, waardoor er plaats is voor een ‘normale’ wasbak.

Het is toch eigenlijk te gek dat we onze handen wassen in een wasbak waar je handen niet eens in kunnen. Je bent langer bezig met het waterballet op te ruimen dan met het wassen van je handen. Tegenwoordig wil je toch een toilet zoals die in de restaurants. Groot, comfortabel en sfeervol. Het liefst met een grote spiegel.

“Is het gelukt?” roept de schilder als ik uit het toilet kom. “Nou dat valt niet mee, ben jij al geweest?” “Echt niet, je kunt je kont niet keren, man”. “Ik vraag me af waarom ze dit zo gemaakt hebben”. Ondertussen was ik mijn handen in een normale wasbak. “Maar verder is het wel een mooie W.C., vind je niet?”. “Het gaat wel”, zeg ik tegen de schilder en steek groetend en hoofdschuddend mijn hand in de lucht…

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com