You are here: Home » Designers » Sloophout en boomstammen

Sloophout en boomstammen

geschreven door testman

Een boomstammenbureau, een fauteuil van sloophout, een kast met koelceldeuren en een Kabouter Plop-tafel, dat zijn maar een paar van de producten van ontwerper Piet Hein. Ontwerper Piet Hein Eek studeerde in 1990 af aan de Design Academy in Eindhoven met een opvallend project: een kast van sloophout. Die gaf hem direct nationale bekendheid en sindsdien is het hem voor de wind gegaan. Hij heeft tentoonstellingen gehad in het Stedelijk Museum in Amsterdam, in het Groninger Museum en maakte aluminium meubilair voor het MoMa (The Museum of Modern Art) in New York. De firma Eek & Ruijgrok bestaat al ruim 10 jaar en heeft ongeveer 15 medewerkers in dienst. Zijn werkterrein is inmiddels behoorlijk uitgebreid, maar zijn uitgangspunten zijn in de loop der jaren niet wezenlijk veranderd.

Nog steeds werkt Piet Hein Eek vaak met afvalmateriaal, uit de natuur en uit de industrie. Van dit economisch waardeloos materiaal maakt Piet Hein Eek meubilair waarin veel arbeidsuren zitten. In plaats van de hoeveelheid werk te minimaliseren verwerkt hij het materiaal met veel aandacht en toewijding. Hij wist niet zeker of mensen wel geïnteresseerd zouden zijn in meubilair dat gemaakt is van afval maar dat toch veel geld kost, maar gelukkig spreekt het mensen juist wel aan.

De ontwerpen van Piet Hein Eek kom je niet tegen in de grote woonwinkels, het past er niet. Al was het maar omdat ieder product van Eek uniek is: sloophout bijvoorbeeld is nooit hetzelfde. Alle producten worden in de eigen werkplaats gemaakt. En dat is ook logisch bij zijn manier van werken. Piet Hein Eek werkt namelijk altijd vanuit het materiaal. Ieder materiaal vraagt om een eigen en specifieke verwerking. Hout bijvoorbeeld, dat kun je niet zetten, maar wel zagen en dat heeft consequenties voor de vorm van het product. Maar ook als hij een oude deur gebruikt om er een kast van te maken, dan bepaalt de deur hoe de kast er uit komt te zien. Iedere deur vraagt om een andere oplossing, kleur, vorm, materiaal of detaillering.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com