You are here: Home » Huis & Tuin » Kweek je eigen groenten en fruit in een kweekkas

Kweek je eigen groenten en fruit in een kweekkas

geschreven door Constance

De meeste mensen dromen van een eigen kweekkas. In je eigen tuin, op je balkon of in je volkstuin is, een kweekkas, een muurkas of een orangerie kan je overal kwijt. En passen de standaardmaten niet, dan is zijn er kweekkassen op maat te koop. 

Wat kan ik allemaal kweken in een kweekkas?

Bij een kweekkas denk je waarschijnlijk gelijk aan stekjes van planten of bloemen of aan het kweken van groenten of fruit.

Je moet van tevoren bedenken wat je wilt gaan kweken, ook om de maat van de kweekkas te bepalen. Want voor het kweken van groente en/of fruit heb je meer ruimte in je kas nodig, dan als je kiest voor (bloeiende) planten. Stekjes nemen nu eenmaal minder ruimte in dan een fruitboom of -struik.

Het voordeel van een kweekkas is, dat het er sneller warm wordt, en daardoor kan je eerder gebruik maken van de warmte van de zon. Als je buiten wilt gaan kweken, moet je immers langer wachten omdat de temperatuur dan nog niet warm genoeg is.

Kweken van planten

In een kweekkas kan je buitenplanten laten overwinteren, dus ideaal voor terras- of orangerieplanten. Je planten worden beschermd tegen koude temperaturen, maar ook heftige regenval, hagel- of sneeuwbuien.

En in een kas kan je gemakkelijk stekjes opkweken, en zodra het weer goed en lekker weer is, deze buiten in je tuin of balkon plaatsen.

Kweken van groenten en fruit

Als je je kweekkas verwarmt kan je het hele jaar door groenten en fruit kweken. En dan kan je altijd genieten van je eigen (onbespoten) oogst. Je kweekkas beschermt je gewassen ook tegen eventueel kruipend en vliegend ongedierte en zijn bestrijdingsmiddelen overbodig. En je bespaart geld, want je hoeft geen aankopen meer bij de supermarkt te kopen. En het zelf kweken van groenten en fruit is ook leerzaam voor kinderen.

Hoe kan ik mijn kweekkas verwarmen?

In een zgn. koude kas zit geen verwarming, en deze wordt in de winter gebruikt om niet-winterharde planten te laten overwinteren.

Wil je een verwarmde kweekkas dan is het allereerst belangrijk dat je je kas isoleert of een kas koopt die gemaakt is van dubbelwandig polycarbonaat.  En ook moet je een verwarming aanschaffen, deze zijn er verschillende soorten, met en zonder thermostaat.

Heb je geen elektriciteit in je kweekkas, dan is de ouderwetse petroleumkachel de makkelijkste oplossing. Deze zijn veilig en zuinig in gebruik, alleen hebben ze geen thermostaat, dus moet jezelf de binnentemperatuur in de gaten houden. Er zijn ook petroleumkachels met een pijp, hiermee wordt de warmte beter verspreid. Het enige wat je moet doen is, af en toe, de (witte) petroleum bijvullen en ook is een goede ventilatie belangrijk.

Heb je wel elektra dan werkt een warme luchtblazer het beste, deze hebben een thermostaat en hierdoor is de temperatuur altijd optimaal. Ze zijn compact en je kan ze makkelijk verplaatsen. Door de goede luchtcirculatie heb je ook minder kans op schimmels. 

Als je nog geen kweekkas hebt, en je wilt een verwarming in je kas, dan is het raadzaam om een bodemverwarming aan te leggen. Hiermee ontkiemen de zaadjes sneller en kan je eerder oogsten. Je kunt kiezen uit verwarmingskabel of verwarmingsmatten. Deze manier van verwarming heeft minder verspilling en ook hebben ze een thermostaat. Uiteraard kan je deze matten of kabels ook in een bestaande kas laten plaatsen.

Wat zijn de nadelen van een kweekkas?

Allereerst moet je zorgen dat je gewassen en planten water krijgen, want de aarde krijgt geen regenwater meer. Dit kan je oplossen met een waterkraan en een beregeningsinstallatie.

Verder is het belangrijk dat je de ramen kan opzetten, met name bij warm weer. Hiervoor biedt de elektrische raamopener uitkomst, want deze zetten je ramen open bij een temperatuur 23 graden of hoger.

En bij een verwarmde kas is het belangrijk dat je of een weerstation of een thermostaat aanschaft, om onnodig energieverbruik tegen te gaan.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com