Homepage
Categorieën

Gerelateerde artikelen

  • Wat kan er nog meer met de Senseo Twister melkopschuimer? Wat kan er nog meer met de Senseo Twister melkopschuimer?
  • Koop je nieuwe lamp online bij Directlampen.nl Koop je nieuwe lamp online bij Directlampen.nl
  • Philips lanceert de draadloze SpeedPro Max steelstofzuiger Philips lanceert de draadloze SpeedPro Max steelstofzuiger
  • Philips lanceert de Airfryer XXL Philips lanceert de Airfryer XXL
  • Philips Sonicare lanceert DiamondClean Smart tandenborstel Philips Sonicare lanceert DiamondClean Smart tandenborstel
  • Philips Slowjuicer Philips Slowjuicer
wonen

LED it shine!

Het is je vast niet ontgaan dat de gloeilamp langzaam maar zeker wordt verbannen. Een led-lamp is een goed alternatief vanwege zijn lange levensduur en sterk dalende prijs. Hoe weet je nu welke led-verlichting je kiest voor een lichtopbrengst gelijk aan die van je voormalige gloeilamp? En belangrijker nog, hoe pas je led-verlichting toe in jouw interieur? In dit artikel bespreken we de belangrijkste eigenschappen van led-verlichting en de drie meest opvallende trends op dit gebied. Wedden dat jij ook warm loopt voor een led-lamp?

Gloeilamp vs. led-lamp

Led is een afkorting van “Light Emitting Diode”, oftewel een elektronisch onderdeel dat licht uitstraalt. Het grootste verschil met een gloeilamp is dat led dus een elektronische lichtbron is, terwijl een gloeilamp gebruik maakt van verbranding. Van de elektrische energie die een gloeilamp verbruikt, wordt maar een klein deel omgezet in licht. De rest vloeit weg als warmte. Een led-lamp is tot 80% energiezuiniger dan een gloeilamp omdat de energie bijna volledig wordt omgezet in licht. De sterkte wordt uitgedrukt in lumen. In onderstaande tabel kun je goed zien dat een gloeilamp van 15 Watt slechts 90 lumen aan licht uitstraalt, terwijl dezelfde led-lamp voor een lichtopbrengst van maar liefst 136 lumen zorgt. Dat is zelfs nog hoger dan het vermogen van een spaarlamp!

lumen-watt-tabel
Beeld Vergelijking van de lichtopbrengst van diverse soorten lampen.

Behalve een grote lichtopbrengst heeft een led-lamp nog meer voordelen. Zo gaat deze lichtbron tot 50.000 branduren mee, heeft hij geen opwarmtijd nodig en geeft hij geen infrarood of ultraviolet licht. Ook is de prijs inmiddels flink gedaald en zijn led-lampen tegenwoordig in allerlei warmtekleuren te verkrijgen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de lamp een kil schijnsel geeft. Omdat led-lampen zoveel voordelen hebben, is de verwachting is dat deze markt de komende vijf jaar met zo’n 25% per jaar (!) zal stijgen. Voldoende reden om de drie meest opvallende trends in led-land eens op een rijtje te zetten!

Led-trend 1: OLED

Nee, de titel van de eerste trend heeft niet zomaar een letter extra gekregen. De ‘O’ in OLED staat voor ‘Organic’. Oled is, in tegenstelling tot de felle puntbron van led-licht, de eerste vlakke lichtbron uit de geschiedenis. Een oled is superdun en daardoor ideaal voor de verlichting van telefoonschermen en televisieschermen. Het licht is zacht en diffuus, wat oled tot een goede basis maakt voor decoratieve verlichting. Helaas is oled op dit moment nog behoorlijk duur, maar de verwachting is dat het binnen vijf jaar betaalbaar genoeg is om overal toe te passen. Wel zijn diverse designers al met oled aan de slag gegaan voor verlichtingsfabrikant Philips. De prachtige lampen beloven veel goeds voor de nabije toekomst!

Decoratieve oled-verlichting
Beeld Links: Victory tafellamp van Liternity met twee vlakke oled-lampen. Midden: tafellamp Cherubino, ontworpen door het Italiaanse designerduo Pugnele & Nyleve. Rechts: (naamloze) spiraalvormige oled-hanglamp naar het ontwerp van de Nederlandse Rogier van der Heide.
oled-hanglamp Kardorff Ingenieure Lichtplanung
Beeld De grootste oled-hanglamp ter wereld is meer dan zeven meter hoog en ontworpen door Kardorff Ingenieure Lichtplanung.

Led-trend 2: ‘Naakte ballonnetjes’

Hoewel de gloeilamp dus uit den boze is, lijkt zijn vorm alleen maar populairder te worden. De tweede trend op het gebied van led-verlichting heeft dan ook alles te maken met deze ‘naakte ballonnetjes’, oftewel lampen die enkel bestaan uit een kabel, lampfitting en peervormig lampje. Soms hebben deze hang- of tafellampen zelfs een echte gloeidraad, zoals in een ouderwetse gloeilamp. De kunst is om deze klassieke vormgeving te combineren met een energiezuinige led-lichtbron. Inmiddels hebben zóveel ontwerpers hun creativiteit hierop losgelaten dat er ongetwijfeld een lamp tussen zit die perfect in jouw interieur past! Wat vind je bijvoorbeeld van de volgende designs?

Led-lampen in de vorm van gloeilampen
Beeld 1. Moooi Kroon 7 kroonluchter (LED), 2. Normann Copenhagen Amp Lamp hanglamp, 3. &tradition MEGA Bulb hanglamp, 4. Droog Sticky wandlamp (LED), 5. Pols Potten Diamond hanglamp medium, 6. Diamond Lights lichtbron cognac (dit is helaas geen led-lichtbron, maar wilde ik je niet onthouden!).
Design your own lamp @ Flinders
Beeld Zelf een ‘naakt ballonnetje’ ontwerpen? Kies een snoer, fitting, lamp en eventuele extra’s en voilà! Flinders bezorgt jouw designlamp binnen enkele dagen bij je thuis.

Led-trend 3: Led in de kinderkamer

Ook de kinderkamer verdient een duurzame inrichting. Daarom komt het goed uit dat de led-trend zich voortzet in kinderland. Led-lampen zijn inmiddels in vrolijke designs te verkrijgen die perfect passen in de kamer van jouw kleintje. Bovendien zijn ze een stuk veiliger dan de ouderwetse gloei- en halogeenlampen, die erg heet worden als ze een tijdje aanstaan. De temperatuur van een halogeenspotje kan bijvoorbeeld oplopen tot wel 700 graden Celsius! Een led-lamp daarentegen wordt niet warmer dan 60 graden Celsius. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw kindje zijn of haar handjes brandt aan de lamp.

Ferm Living kinderlampen
Beeld Ferm Living wandlampen LED eiken.
Kinderkamer LED
Beeld Vrolijk gekleurde led-lampen voor de kinderkamer van Alessi, Lirio by Philps en Foscarini.

Kortom, led is je-van-het! Deze lichtbron heeft niet alleen veel voordelen voor mens en milieu, maar is ook in de mooiste ontwerpen leverbaar. En zit het design van jouw keuze er niet tussen, dan stel je gewoon je eigen (led-)lamp samen!

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?