You are here: Home » Renovatie » Tips bij de bouw of renovatie van paardenstallen

Tips bij de bouw of renovatie van paardenstallen

geschreven door Constance
paardenstallen

Wil je paarden gaan houden of hou je al paarden maar wil je je stal renoveren? Dan zijn er een aantal wettelijke eisen waar je rekening mee dient te houden. Het belangrijkste in een stal is een optimaal stalklimaat. Naast afmetingen en materialen en dergelijke, moet een paardenstal namelijk voldoen aan wettelijk vastgestelde ventilatie,- isolatie-, en drainage-eisen. 

paardenstallen

Er zijn dus meerdere factoren die meespelen bij het creëren van een ideaal  leefklimaat. Één van de belangrijkste is de regulering van de temperatuur . De temperatuur in een stal heeft namelijk erg veel invloed op de gezondheid, de prestaties en het gedrag van de paarden. Door op een goede manier te isoleren , te ventileren en/of te verwarmen maak je de leefomgeving van je dieren zo aangenaam mogelijk. Daarnaast bespaar je door het gebruik van slimme materialen, zoals dakisolatieplaten, energie en voorkom je te hoge kosten.

De ideale temperatuur voor een paardenstal

Dakisolatieplaten worden veel ingezet bij het  bewerkstelligen van een specifiek klimaat zoals een  constante temperatuur, goede ventilatie of specifieke luchtvochtigheid.  Wat is nou de ideale staltemperatuur? De thermosneutrale zone – de temperatuurzone waarbij een paard geen extra energie gebruikt om de eigen temperatuur op peil te houden-   ligt tussen de -15 en 10 graden Celsius. De comfortzone – de temperatuur waarbij een paard zich lekker voelt-  loopt van -5 tot maximaal 20 graden Celsius. Er is wel onderling verschil tussen de ideale temperatuur van bijvoorbeeld sportpaarden, merries en veulens.  Een goede isolatie is dus belangrijk om  grip te krijgen op de temperatuur.

Grip op de temperatuur en luchtvochtigheid

Goed isoleren helpt je enorm op weg om het juiste stalklimaat voor je paarden te verkrijgen. Bij kou voorkomt isolatie namelijk het wegstromen van warmte uit de stal via vloer, wanden en dak.  En bij warm weer gaan isolatieplaten de instraling van hitte door het dak tegen.  Daarnaast is isolatie goed om de luchtvochtigheid te reguleren: isolatie gaat condensatie tegen. Als de lucht te vochtig  wordt door condensatie dan kunnen de paarden hun warmte niet goed kwijt. Een te vochtige omgeving is daarbij ook nog eens ideaal voor ziektekiemen.

Ga je je paardenstallen renoveren en wil je het dak beter isoleren? Pas dan op voor asbest golfplaten. Deze zijn nog veel te vinden op het dak van oudere paardenstallen. Breng je gezondheid niet in gevaar en schakel professionals in om de asbest te verwijderen. Nieuwe dakisolatieplaten zijn niet alleen milieuvriendelijker dan asbest golfplaten maar voorkomen ook onnodig energieverlies!

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies voor advertentiecampagnes en webstatistieken. Sommige informatie kan gedeeld worden met advertentienetwerken. Onder het kopje Privacy en Cookies lees je welke cookies geplaatst worden en waarom. Ga je akkoord met onze cookies?