You are here: Home » Tuin & terras » Tips voor het kiezen van een houten tuinhek

Tips voor het kiezen van een houten tuinhek

geschreven door Constance
houten schutting

Een houten tuinhek ziet er niet alleen mooi uit, het biedt ook toegevoegde waarde. Het versterkt de uitstraling van je woning en zorgt voor een stukje extra veiligheid. Hoewel het uitkiezen van een houten hek in principe eenvoudig klinkt, moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Wij hebben daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je helpen bij het maken van de juiste keuze voor een tuinhek. 

Bevestiging

Een houten hek wordt bevestigd aan twee stevige palen. Het is belangrijk dat de palen stevig genoeg zijn om het gewicht van het hek te kunnen dragen. Des te groter het hek is, des te dikker én langer de palen moeten zijn. De palen kunnen gewoon ingegraven worden, maar het is beter om ze in beton te gieten. Doe dit wel pas op het moment dat je zeker weet dat ze helemaal recht staan. Het hek zelf wordt aan de palen gehangen met behulp van duimen en gehengen. De duimen worden op de paal geplaatst en de gehengen worden aan het hek geschroefd en vervolgens over de duimen heen geschoven. Duimen en gehengen zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen. Voor een landelijk hek kun je bijvoorbeeld kiezen voor een matzwarte of RVS-uitvoering.

Materiaal

De materiaalkeuze is één van de belangrijkste keuzes die je maakt. De meeste mensen kiezen voor een tuinpoort van hardhout. Hardhout is een duurzame houtsoort die niet per se behandeld hoeft te worden. Hardhout begint meestal als een wat roodachtige houtsoort en vergrijst door de jaren heen. Je kunt ook bijvoorbeeld voor geïmpregneerd tuinhout kiezen en dat zelf in een gewenste kleur beitsen. Het voordeel van geïmpregneerd tuinhout is dat het veel minder zwaar is dan hardhout, waardoor de kans op doorhangen van het hek een stuk kleiner is. Wel vraagt dat hout meer onderhoud en kan het probleem van het doorhangen prima ondervangen worden door het juiste hang- en sluitwerk te gebruiken.

houten tuinpoort

Schutting of omheining

Als je een houten tuinhek uitzoekt, is het ook handig om te bedenken waar dit hek in opgenomen wordt. Wordt het geplaatst in een houten schutting, tussen heggen of heb je een ander hekwerk? Als je hek geplaatst wordt in combinatie met een schutting, dan is het mooi om ervoor te zorgen dat het hek en de schutting qua uitstraling op elkaar aansluiten. Dit geldt ook voor het gebruik in combinatie met een ander hekwerk. Als je het hek plaatst in een heg kun je in principe alle kanten op: het hek is dan altijd dé eyecatcher.

houten schutting

Laten doen of zelf doen?

Tot slot: heb je al nagedacht over de plaatsing van het tuinhek? Hoewel je deze taak prima zelf uit kunt voeren, moet je wel met veel dingen rekening houden. Het kan daarom prettig zijn om de taak gewoon uit te besteden. In dat geval is het raadzaam om dit te laten doen door de leverancier van het hek, omdat die precies weet hoe het hek in elkaar zit, welke ondersteuning het beste gebruikt kan worden en met welk gewicht rekening gehouden dient te worden.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com