You are here: Home » Design meubels » De 6 woontrends van 2014: IMM Cologne Woonbeurs

De 6 woontrends van 2014: IMM Cologne Woonbeurs

geschreven door Constance
Muuto E27 hanglampen

Woontrends 2014, afkomstig uit Keulen
Vorige week hebben we met Flinders de Woonbeurs van Keulen bezocht. Om je een idee te geven: dat is de oppervlakte van de RAI in Amsterdam, maar dan vijf keer zo groot. 11 mega hallen helemaal vol met meubels. Niet allleen maar design, maar ook prachtige ‘rotzooi’ uit China. Aan ons de taak om het kaf van het koren te scheiden en de zes belangrijkste woontrends voor 2014 te achterhalen. Wij zijn overigens gaan reizen met de trein. Dat is een rechtstreekse rit van maar drie uur, en je stapt op het beursterrein uit. De rechtstreekse trein vertrekt op Amsterdam CS om 7:00, dus je moet wel wat vroeg opstaan. Om een beeld te krigen van de trends hebben we een aantal merken bezocht; waaronder Vitra, &Tradition, Muuto, Normann Copenhagen, Gubi, E15, String, EMU, Tolix, Ligne Roset, Tom Dixon, MDF Italia, Tonon, B&B Italia, Hey Sign en nog meer!

Woontrend 1: Hout als basis voor elke meubel
We hebben op de beurs geen plastic stoel meer gezien. Hout vormt de basis voor veel meubels. Uiteraard voor tafels, maar ook stoelen, kasten, banken en accessoires. De voorkeur in 2014 lijkt te liggen op een meer donker soort hout, zoals gebrand eiken.

andTradition banken

andTradition banken

De combinatie van hout en kunststof zien we nog wel veel voorkomen; denk aan de HAY AAC collectie en de Vitra Plastic collectie. Daarnaast zie je veel de combinatie met zwart leer, maar ook met fleurige bekleding van bijvoorbeeld Kvadrat.

Vitra plastic collectie

Vitra plastic collectie

Woontrend 2: Marmer
Terug van weggeweest: marmer! En dan eigenlijk vooral wit marmer uit het Italiaanse Carare. We kennen marmer uiteraard als tegel op de vloer (zoals bij mijn ouders thuis). In 2014 zie je deze steensoort ook bij accessoires en vooral op bijzettafels verwerkt. Elk designmerk liet op de beurs wel een tafel zien met wit marmeren blad. Het Duitse E15 heeft prachtige marmeren snijplanken op de markt gebracht. Niet goedkoop, maar wel erg mooi. Daarnaast zagen we marmeren tafels bij Vitra, Tom Dixon, &Tradition en Normann Copenhagen.

Marmeren salontafel andTradition

Marmeren salontafel andTradition

Woontrend 3: Eenvoud in verlichting
Je ziet steeds meer simpele vormen opkomen in verlichting. De lichtbron wordt de basis want deze is al uniek genoeg. Daarnaast zien we met de opkomst van LED dat aan de lichtbron speciale aandacht wordt besteed. Muuto was er met de E27 hanglamp al snel bij. Maar je kunt ook zelf aan de slag. Koop een mooie strijkijzersnoer, een messing fitting en kies er een prachtige lichtbron bij. Een kind kan de was doen.

Muuto E27 hanglampen

Muuto E27 hanglampen

Woontrend 4: Gespannen stoffen
Bij enkele merken zagen we stoelen met gespannen draden. Dat geeft een heerlijk zitcomfort. Ligne Roset heeft de prachtige Fifty stoel op de markt gebracht. We zijn benieuwd of andere merken in 2014 deze ontwikkeling gaan oppakken en eveneens met dergelijke ontwerpen op de markt gaan komen.

Ligne Roset Fifty stoel 2

Ligne Roset Fifty stoel 2

Woontrend 5: Koper = here to stay
We zien het materiaal koper al een tijdje op de markt. Tom Dixon is wellicht de voorloper geweest met prachtige koperen en koperen look-a-like lampen zoals de copper shade hanglamp en de beat lights. Maar ook &tradition heeft prachtige koperen lampen. En String maakt de hangkasten tegenwoordig ook in koper. Het Deense merk House Doctor heeft koper omarmd met bijvoorbeeld de Bolina Spiegel. In 2014 zal koper zeker voor het verschil in huis zorgen. Het gebruik van messing past ook in deze trend.

Semi hanglamp Gubi

Semi hanglamp Gubi

Tom Dixon lampen

Tom Dixon lampen

Woontrend 6: Natuurlijke materialen
Jawel, we willen allemaal ‘back-to-nature.’ Deze trend zet zich in 2014 door. De tuin mag in huis, planten al om, groen en blauw zijn de kleuren en vooral veel natuurlijke materialen. Ofwel materialen die in de natuur voorkomen. Daarom zie je prominent op de stands in Keulen de materialen hout, marmer, leer en metaal. Meer en meer zie je hierbij een vrolijk en kleurig accent terugkomen. Want de crisis is bijna voorbij, de zon gloort aan de horizon!

Gubi

Gubi

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com