You are here: Home » Design meubels » Milaan Design Week 2013: de nieuwste woontrends op een rij

Milaan Design Week 2013: de nieuwste woontrends op een rij

geschreven door Constance

In twee dagen de Milaan Design Week 2013 aandoen…is dat mogelijk? Eigenlijk niet, maar ik heb een goede poging gedaan. De eerste dag stond in het teken van de beurs op Rho Fiera. 22 hallen meubels en daarnaast nog Euroluce, de twee jaarlikse verlichtingsbeurs. Genoeg om te zien. De tweede dag Tortona regio. In totaal trekt Milaan inn een week meer dan 300.000 design liefhebbers. En die komen voor duizenden en duizenden nieuwe design producten. Teveel op te noemen. Sprake van een crisis in designland? Zeker niet.

Rho Fiera beursbezoek 2013
Het mooie van de beurs is dat je in no-time een groot aantal trendsettende topmerken kunt spotten, zoals Moroso, Edra, Vitra, Kartell, Zanotta, Magis, en vele vele anderen. Nieuwe producten en concepten worden gepresenteerd. Voor mij de taak om er soep van te maken.

Felle kleuren
De donkere dagen zijn voorbij. Overal zie je kleur terugkomen. Felle kleuren (E15, Moroso, Scholten&Baijings) en meer pastelkleuren zoals bij Vitra, Muuto en Moooi. Veel terugkerende kleuren zijn groen in alle varianten, blauw en roest rood. Meubelstukken mogen het verschil maken in huis. Ze mogen opvallen en fungeren als pronkstuk. Als het budget in deze tijden wat beperkt is, koop dan in ieder geval een mooie stoel of bank en durf te kiezen voor een opvallende kleur. Het zal je elke dag een beetje blij maken

Natuurlijke materialen
De trend van het gebruik van natuurlijke materialen zie je nu echt overal doorbreken. Elk merk kan niet meer om de natuur heen. Zelfs Kartell zie je gebruik maken van hout (comback chair van Patricia Urquoila) en stoffering. Materialen als wol, kurk (Moooi, Vitra), hout, leer en stof hebben een enorme aantrekkingskracht op ontwerpers. Eigenlijk alle materialen die je vindt in de natuur hebben de voorkeur op dit moment.

Intimiteit
Een derde trend die je kunt waarnemen in Milaan is de hang naar intimiteit. Knusse banken waar je in wegzakt, opstaande randen zodat je wat privacy creeert. Rust, ruimte en intimiteit. Je ziet het terug in de banken, fauteuils en in de presentatie van producten. We zijn op zoek naar zekerheid, geborgenheid en dat zien we in deze onzekere tijden graag terug in ons eigen huis. We zijn op zoek naar zachte meubels waar je heerlijk in kunt verdwijnen.

De Tortona buurt & jong talent
Echt leuk wordt het als je de Tortona buurt in de stad bezoekt. Hier zie je vele jonge ontwerpers hun producten en ideeen communiceren. Hoogtepunt voor mij is en blijft Rossana Orlandi. Deze prachtige winkel, concept store, cafe en museum herbergt prachtige merken, ontwerpers en ideeen. Kom wel op tijd, want rond de middag kun je er niet meer lopen. Uniek waren de PET lamps (www.petlamps.org). Van lege flessen maken Colombiaanse vrouwen werkelijk prachtige hanglampen. Eenvoudig, uniek en een mogelijk antwoord op de steeds groter worden berg plastic afval. De lampen zijn allemaal uniek. En dat is meteen een interessante trend die je kunt zien bij jonge ontwerpers. Ze maken graag unieke producten. Weg met de massaproductie, de snelle consumptie, de wegwerpcultuur. Tegenwoordig heb je een overvloed aan producten, die overal verkrijgbaar zijn, mede door internet: anytime en anywhere beschikbaar. De behoefte bestaat meer en meer aan uniciteit. Oplage 1. En daarbij gebruik maken van restmateriaal, afval of in ieder geval van natuurlijke materialen. Het is een mooie ontwikkeling die de wereld een stukje leefbaarder kan maken. Uiteindelijk.

DSCN1075

En dan de design brands, wat hebben ze in petto voor 2013?
Tom Dixon: Prachtige nieuwe lampen, maar ook stoelen, een koperen tafel en aluminium krukjes. Het basisthema is ROUGH & SMOOTH. Rough: handgemaakt, unieke items en natuurlijke materialen. Smooth: De bekende lampen van koper en glas.

DSCN1037 Tom Dixon

Kartell: Zeer veel nieuwe producten: De Masters barkruk, de Comback chair met wiebelpoot, matte varianten van de Lizz, nieuwe tafels, nieuwe accessoires en …. badkamer accessoires, samen met Laufen op de markt gebracht. Dat Kartell de stap zet naar de badkamer lijkt een logische. Kunststof en water gaan prima samen.

Kartell Patricia Urquiola Kartell badkamer Kartell Masters barkruk Kartell Comback chair

Vitra: Focus op nieuwe varianten van bestaande klassiekers. Maar ook een nieuwe cosy bank en drie nieuwe klokken. En ook Vitra gaat met de tijd mee en introduceert nieuwe frisse kleuren voor accessoires als kapstokken en voor de stoelen en banken.

DSCN1001 DSCN1005
Gispen: Maakt de home collectie steeds uitgebreider, met een prachtige nieuwe bank, de Zuiderzee barkruk en een geheel nieuw servies van Richard Hutten. De naamswijziging (van Ngispen naar Gispen) en de nieuwe producent beloven veel goeds voor 2013

De absolute topper: Moooi
Winnaar van 2013 is ongetwijfeld Moooi. Meer dan 1.700 m2 Moooi bij elkaar in Tortona regio. Je kon alleen maar onder de indruk zijn. Prachtige presentatie met muziek en foto’s van Erwin Olaf. In een woord: geweldig! Milaan was weer genieten. Volgend jaar absoluut een comeback.
DSCN1082 DSCN1085 Moooi Milaan

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com