You are here: Home » Columns » Waardevolle tips voor badkamerverlichting

Waardevolle tips voor badkamerverlichting

geschreven door Constance

Badkamerverlichting kiezen is niet moeilijk
Heb je net je badkamer netjes op orde, maar bij het uitzoeken van de verlichting kom je alleen de standaard bouwmarktverlichting tegen. Of je ziet een mooie lamp voor in je badkamer, maar dan voldoet deze niet aan de eisen waar een badkamerlamp toch echt aan moet voldoen.

Kortom het dilemma ‘hoe vind ik een mooie en toch veilige lamp voor mijn badkamer’. We pakken het aan in drie stappen:

  1. Wat zijn de eisen van badkamerverlichting
  2. Waar let ik op bij de aanschaf van badkamerverlichting
  3. Welke design lamp past bij mijn badkamer

Stap 1: Eisen aan badkamerverlichting
De badkamer is een aparte ruimte in een huis. Er heerst daar een ander klimaat, het is er vochtiger. Om ongelukken te voorkomen zijn er strenge normen en regels voor badkamerverlichting opgesteld. Gebruik nooit voor badkamerverlichting een traditioneel armatuur dat niet geschikt is voor het gebruik in een badkamer.

Een eerste stap in de zoektocht naar een mooie badkamerlamp is om te weten dat er een classificatie van badkamerverlichting bestaat, namelijk IP-classificatie. De IP-classificatie staat voor “International Protection” (internationale bescherming) en wordt steeds gevolgd door 2 cijfers. Het eerste cijfer (van 0 t/m 6) duidt op de graad van bescherming tegen stof of vaste voorwerpen. Het tweede cijfer (van 0 t/m 8) geeft aan in hoeverre de armatuur waterdicht is. Hoe hoger dit cijfer, hoe groter de waterbestendigheid. Omdat er niet overal in de badkamer evenveel vocht zal zijn, is de de badkamer ook nog in zones is te delen. Hierbij geldt de gouden regel: Hoe vochtiger de omgeving hoe hoger de IP-waarde van een lamp moet zijn.

badkamerverlichting IP-eisen

Zone 0: In de douche/badkuip: laagvolt armatuur (max 12 volt) IP67
Zone 1: IP44
Zone 2: ip44
Zone 3: hoeft niet aan ip-waarde te voldoen.

Stap 2: Waar let ik op bij het aanschaffen van badkamerverlichting

Basisverlichting:
Installeer armaturen met mat wit glas. Hierdoor krijgt je een zacht, sfeervol licht dat aangenaam is voor de ogen.

Spiegelverlichting:
Wanneer je een lamp boven je spiegel wilt hangen, let er dan op dat het licht boven de spiegel gecentreerd is. Op deze manier krijg je geen schaduw van jezelf te zien. Plaats een armatuur dat licht over de rand van de wasbak werpt waardoor het licht weerkaatst in je gezicht.
Wandlampen aan de rand van de spiegel kunnen het best op ooghoogte geplaatst worden.

Stap 3: Welke design lamp past in mijn badkamer

Er zijn een aantal fraaie design lampen die uitermate geschikt zijn voor in de badkamer. Om je op weg te helpen heb ik van vier bekende design merken, enkele badkamerlampen met verschillende IP-waarden op een rij gezet. Dit maakt het kiezen misschien wat makkelijker.

Artemide:
–       Parentarei: IP65
–       Dioscuri: IP65

Dioscuri van Artemide

Flos
–       Button: IP44
–       Mini Button: IP44
–       Mayday: IP20
–       Wallflower: IP55
–       Glo Ball mini wandlamp: IP44
–       Glo Ball C2: IP40

Button van Flos

Décor Walther
–       Box 15/40/60: IP44

Box 15 van Decor Walther


Luceplan:
–       Lightdisc: IP65
–       Metropolis: IP65

Lightdisc van Luceplan

Hopelijk kun je met dit stappenplan uit de voeten. Veel succes gewenst!

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Gerelateerde artikelen

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com