You are here: Home » Interieurtips » Wat je moet weten over meubelstoffen deel 1

Wat je moet weten over meubelstoffen deel 1

geschreven door Constance

Er is over meubelstoffen veel te vertellen, daarom in mijn blogs veel informatie over, verkleuren, pillen, plooi vorming en in het volgende blog over vlekken verwijderen. Veel leesplezier toegewenst.

Verkleuren
Onder invloed van zonlicht verkleurt elke stof na verloop van tijd in meer of mindere mate. Katoenen/linnen stoffen zijn hier het meest gevoelig voor, wol het minste. Over het algemeen verkleuren donkere stoffen sneller dan lichte stoffen. Het beste is om direct zonlicht op meubelen te vermijden.

Lichtechtheid

Vele stoffen leveranciers geven de ‘lichtechtheid’ van een stof aan met een cijfer van 1 tot 8. Dit cijfer geeft aan in welke mate de stof ‘lichtecht’ is, ofwel gevoelig is voor licht, waarbij een lager cijfer betekent dat de stof gevoeliger is voor licht.

Vlekbestendig

Wollen stoffen hebben het voordeel van een natuurlijke afweer tegen vlekken. Vlekken dringen minder snel door in de vezels van deze stoffen dan andere stoffen, zoals canvas ofwel de spijkerstoffen.
Plooivorming

Niet iedere stof gedraagt zich hetzelfde op ieder model. Dit heeft vooral te maken met de rekbaarheid van de verschillende stoffen. Linnen stoffen zijn over het algemeen rekbaarder dan veloursstoffen (denk maar aan uw linnen broek). Tevens zijn grof los geweven stoffen elastischer dan fijne strak geweven stoffen. Met dunne stoffen is de kans op plooivorming ook groter. Daarnaast is ook de grote van het kussen van een bank van invloed op plooivorming. Des te groter het kussen des te eerder kleine plooivorming kan ontstaan. Ten slotte is het type kussenvulling van invloed. Des te zachter de vulling, des te eerder kans op kleine plooivorming. Plooivorming geeft een bank of fauteuil juist wel dat nonchalante karakter.

Pilling of Pillen

Pilling is het ontstaan van losse vezeltjes op de stof, die door draaiende bewegingen op de stof gaan vervilten of klitten. Het zijn eigenlijk overbodige uitstekende vezeltjes die gaan ‘pillen’. De mate van pilling is afhankelijk van de binding, de vezellengte, de vezelsoort en de intensiteit van gebruik. Stoffen met wol kunnen eerder gaan pillen dan andere stoffen. Overigens wordt pilling in de loop van de tijd minder. Met een pluizenkam of een textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar zijn, kunt u het eventueel verhelpen.

Morgen meer stoffen informatie!

Milou Visser, styliste voor de InterieurTipgever regio Flevoland.

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com