You are here: Home » Columns » Interieur en woonadvies

Interieur en woonadvies

geschreven door Constance


Meedoen met een trend mag een veilige keuze lijken, uiteindelijk is het dat niet. Laat je inspireren door woontrends, maar volg je eigen gevoel en stijl, en geef er je eigen draai aan. Alles mag en kan weer, mits je het goed combineert.

Natuurlijk heb je een beetje lef nodig om kleur toe te voegen aan je interieur, maar je hoeft het niet te overdrijven, want een enkele muur (binnen een ruimte) met een kleur is vaak al voldoende. Je hoeft het natuurlijk ook niet in iedere ruimte van je huis toe te passen.

Jouw woonstijl met je eigen kleurkeuze kun je vergelijken met je eigen kledingstijl en je voorkeur voor bepaalde kleuren, het past bij je of het staat je niet. Zo is het ook met een interieur, het hoort bij je of juist niet. Jouw eigen woonstijl is dus af te leiden van het type mens dat je bent. Ben je een lentetype, zomertype, herfsttype of wintertype?

• Lentetype
Geeft de indruk met volle teugen van het leven te genieten. Het levendige, weetgierige en montere karakter weerspiegelt zich in ieder lentetype.

Je voorkeur gaat uit naar warme pasteltinten als bijvoorbeeld eierschaalwit, cream, vanille, perzik, licht oranje, licht tot donkergrijs, blauwgrijs, licht tot middenblauw, helderblauw, pastelroze, dieproze, koraalroze, lichtviolet, lila, lindegroen, en cottage green.
Gecombineerd met zilverkleurige woonaccessoires.

• Zomertype
Het zomertype is zacht, lieftallig, ongecompliceerd, gelaten en rustig. Het is een echte dame of gentleman. Ze omgeven zich graag met mooie dingen. Het zijn dikwijls vrienden voor het leven.

Je voorkeur gaat uit naar zachte koele tinten als bijvoorbeeld wit, schelpenwit, ivoor, crème, camel, kaki, perzik, abrikoos, zalm, vanillegeel, pistachegroen, lavendelblauw , azuur, turkoois, en marine.
Gecombineerd met goudkleurige woonaccessoires.

Herfsttype
Is georganiseerd en moedig, energiek en robuust. Het is een positieve, dynamische en levendige persoonlijkheid. Het uitgangspunt is meestal: “Welk effect heeft dat op mij?”. Afhankelijk daarvan nemen ze dan de passende beslissingen, vol zelfvertrouwen, zonder twijfel en verder uitstel, zeker van het resultaat.

Je voorkeur gaat uit naar warme aardetinten als bijvoorbeeld dauwwit, ivoor, parelmoer, beige, bruin, camel, kaki, taupe, goudgeel, mosterd, terracotta, roest, mosgroen, olijfgroen, dennengroen, leisteengrijs, steenrood en aubergine. Gecombineerd met goudkleurige woonaccessoires.

• Wintertype
Het wintertype is berekend en voorzichtig, elegant en nobel. Gaat met humor door het leven. Autoriteit komt voor een wintertype vanzelf en vaak bekleedt het dan ook een leiderspositie.

Je voorkeur gaat uit naar heldere ijzige kleuren als bijvoorbeeld sneeuwwit, taupe, licht tot donkergrijs, zwart, lichtblauw, ijsblauw, helderblauw, koningsblauw, groen, ijsgroen, blauwgroen, helder rood, lichtroze, diep roze, paars en pruim.
Gecombineerd met zilverkleurige woonaccessoires.

Kies het type waarin je jezelf herkent en welke je een goed gevoel geeft. Dit is het uitgangspunt voor je moodboard en een stap verder in de goede richting naar je eigen woonstijl.
Nu je weet welke kleuren je aanspreken en welk type bij je past zal je ook wat gerichter naar afbeeldingen zoeken. Kijk bij het zoeken tevens hoe de uitstraling van jouw interieur zou moeten worden.

Stap 1

Neem een stapel tijdschriften, folders, woonbladen, en blader deze systematisch door. Knip gekleurde plaatjes, foto’s, sfeerbeelden en kleurcombinaties die je aanspreken uit. Kijk ook eens naar afbeeldingen op het internet en print ze uit. Kies een kleur niet alleen omdat het de trend is, daar zou je snel spijt van kunnen krijgen! Neem de tijd, bijvoorbeeld enkele weken, om een groot aantal plaatjes te vinden, ook van interieurs die je aanspreken.

Stap 2

Rangschik de gevonden afbeeldingen, foto’s, sfeerbeelden en plaatjes. Het kan gebeuren dat je meerdere woonplaatjes mooi vind. Leg de afbeeldingen e.d. op het stapeltje waarvan je denkt dat deze bij elkaar horen. Welke stapeltje vind je het mooist? Kies er één uit. Kun je niet kiezen, maak dan gewoon twee moodboards. Het is natuurlijk ook mogelijk een combinatie te maken van het lente- en herfsttype waarbij de kleuren een warme duidelijke oranje/gele ondertoon hebben. Ook het zomer- en wintertype is samen te voegen tot ton-sur-ton kleurcombinaties van donkere koele tinten, veelal met een blauwe ondertoon.

Stap 3

Selecteer uit het gekozen stapeltje de afbeeldingen, sfeerbeelden,foto’s en dergelijke die mooi bij elkaar passen. Let hierbij goed op de uitstraling en het kleurgebruik.
Neem een groot ( ca. 50 x 70 cm ) wit of zwart vel karton of koop een foamboard bij een hobbywinkel, de keuze voor een zwarte of witte ondergrond is afhankelijk van de kleurkeuze in je afbeeldingen. Schuif en varieer de afbeeldingen net zolang tot je een geheel hebt waar je achter staat en een goed gevoel bij hebt. Zet de afbeeldingen vast met kopspelden en zet het moodboard een paar weken weg. Kijk daarna of je nog steeds een goed gevoel hebt bij de sfeer en uitstraling die je op het moodboard gecreëerd hebt. Heb je dat niet meer dan kan je met de resterende knipsels je moodboard wijzigen of opnieuw gaan zoeken naar nieuwe afbeeldingen.

Met deze keuzes ben je er natuurlijk nog lang niet, want past deze kleurcombinatie ook bij de ligging van je huis?

• Wil je echt wat anders doen met je inrichting?
• Wil je jezelf onderscheiden?
• Welke vloer ga je kiezen?
• Welke raamdecoratie is er mogelijk, en welke kleur ga je kiezen?
• Wil je meer weten over verlichting?
• Wil je de badkamer of keuken gaan verbouwen en een andere indeling?
• Wil je van je huis een sfeervol geheel maken?
• Geen idee hoe je jouw gewenste metamorfose moet aanpakken?
• Zoek je een oplossing voor een bepaald interieurprobleem?
• Wil je het heel betaalbaar houden?
• Twijfel je en wil je advies hebben voor je plannen?
• Enzovoort …………………

Laat je adviseren en gun jezelf een deskundig interieurontwerp!

Gerelateerde artikelen

13 reacties

Mark 11 juni 2010 - 13:06

Naast het doorbladeren van boeken, tijdschriften en bladen kun je ook naar een erkende woonwinkel gaan en je vrijblijvend laten adviseren door een van hun binnenhuisadviseurs. Zij kunnen je vaak op weg helpen met de vragen waar je mee blijft zitten en daarnaast ook de eindeloze mogelijkheden met je te bespreken en zelfs te laten zien. Het is altijd verstandig om vrijblijvend eens met deze adviseurs informatie op te doen.

Reageer
Mark 11 juni 2010 - 13:06

Naast het doorbladeren van boeken, tijdschriften en bladen kun je ook naar een erkende woonwinkel gaan en je vrijblijvend laten adviseren door een van hun binnenhuisadviseurs. Zij kunnen je vaak op weg helpen met de vragen waar je mee blijft zitten en daarnaast ook de eindeloze mogelijkheden met je te bespreken en zelfs te laten zien. Het is altijd verstandig om vrijblijvend eens met deze adviseurs informatie op te doen.

Reageer
Mark 11 juni 2010 - 13:06

Naast het doorbladeren van boeken, tijdschriften en bladen kun je ook naar een erkende woonwinkel gaan en je vrijblijvend laten adviseren door een van hun binnenhuisadviseurs. Zij kunnen je vaak op weg helpen met de vragen waar je mee blijft zitten en daarnaast ook de eindeloze mogelijkheden met je te bespreken en zelfs te laten zien. Het is altijd verstandig om vrijblijvend eens met deze adviseurs informatie op te doen.

Reageer
Wilma 11 juni 2010 - 15:55

Hoi Mark,
Natuurlijk kan dat ook, maar voor diegene die een onafhankelijk advies willen bij hun thuis, dan is een afspraak met een interieurontwerper een goede keuze.
Groet,
Wilma

Reageer
Wilma 11 juni 2010 - 15:55

Hoi Mark,
Natuurlijk kan dat ook, maar voor diegene die een onafhankelijk advies willen bij hun thuis, dan is een afspraak met een interieurontwerper een goede keuze.
Groet,
Wilma

Reageer
Wilma 11 juni 2010 - 15:55

Hoi Mark,
Natuurlijk kan dat ook, maar voor diegene die een onafhankelijk advies willen bij hun thuis, dan is een afspraak met een interieurontwerper een goede keuze.
Groet,
Wilma

Reageer
Jacobs Groesbeek 22 juni 2010 - 13:45

Hoi Wilma,

Voor een onafhankelijk advies thuis, is inderdaad een interieurontwerper een goede keuze, echter het blijkt dat interieurontwerpers voor hun consults vaak toch een bedrag in rekening brengen. Vandaar is het verstandig zoals Mark al aangaf om eens met binnenhuisadviseurs van een woonwinkel te gaan praten in een woonwinkel. Bijkomend voordeel is dat wanneer je je in een woonwinkel begeeft je de nodige sfeer en inspiratie op zult doen, zonder daadwerkelijk iets te hoeven kopen.

Reageer
Jacobs Groesbeek 22 juni 2010 - 13:45

Hoi Wilma,

Voor een onafhankelijk advies thuis, is inderdaad een interieurontwerper een goede keuze, echter het blijkt dat interieurontwerpers voor hun consults vaak toch een bedrag in rekening brengen. Vandaar is het verstandig zoals Mark al aangaf om eens met binnenhuisadviseurs van een woonwinkel te gaan praten in een woonwinkel. Bijkomend voordeel is dat wanneer je je in een woonwinkel begeeft je de nodige sfeer en inspiratie op zult doen, zonder daadwerkelijk iets te hoeven kopen.

Reageer
Jacobs Groesbeek 22 juni 2010 - 13:45

Hoi Wilma,

Voor een onafhankelijk advies thuis, is inderdaad een interieurontwerper een goede keuze, echter het blijkt dat interieurontwerpers voor hun consults vaak toch een bedrag in rekening brengen. Vandaar is het verstandig zoals Mark al aangaf om eens met binnenhuisadviseurs van een woonwinkel te gaan praten in een woonwinkel. Bijkomend voordeel is dat wanneer je je in een woonwinkel begeeft je de nodige sfeer en inspiratie op zult doen, zonder daadwerkelijk iets te hoeven kopen.

Reageer
Wilma 22 juni 2010 - 14:37

Hoi Mark,

Ik begrijp dat je ook graag extra reclame wilt maken voor je bedrijf.
Een woonwinkel gaat niet vrijblijvend of kosteloos keer op keer op pad om interieuradvies thuis te geven. Nee, die wil ook eerst zeker weten dat er aankopen worden gedaan en zal tegelijkertijd de maten van ramen en vloeren nemen, want anders is er niemand meer in de winkel.
De interieurontwerper doet zijn intakegesprek (1e gesprek) meestal gratis bij de klant thuis, en ziet tegelijkertijd hoe mensen wonen, hoe het daglicht valt in de woning, enz. enz.

Wilma

Reageer
Wilma 22 juni 2010 - 14:37

Hoi Mark,

Ik begrijp dat je ook graag extra reclame wilt maken voor je bedrijf.
Een woonwinkel gaat niet vrijblijvend of kosteloos keer op keer op pad om interieuradvies thuis te geven. Nee, die wil ook eerst zeker weten dat er aankopen worden gedaan en zal tegelijkertijd de maten van ramen en vloeren nemen, want anders is er niemand meer in de winkel.
De interieurontwerper doet zijn intakegesprek (1e gesprek) meestal gratis bij de klant thuis, en ziet tegelijkertijd hoe mensen wonen, hoe het daglicht valt in de woning, enz. enz.

Wilma

Reageer
Wilma 22 juni 2010 - 14:37

Hoi Mark,

Ik begrijp dat je ook graag extra reclame wilt maken voor je bedrijf.
Een woonwinkel gaat niet vrijblijvend of kosteloos keer op keer op pad om interieuradvies thuis te geven. Nee, die wil ook eerst zeker weten dat er aankopen worden gedaan en zal tegelijkertijd de maten van ramen en vloeren nemen, want anders is er niemand meer in de winkel.
De interieurontwerper doet zijn intakegesprek (1e gesprek) meestal gratis bij de klant thuis, en ziet tegelijkertijd hoe mensen wonen, hoe het daglicht valt in de woning, enz. enz.

Wilma

Reageer
Steigerhouten meubels 7 augustus 2010 - 12:21

Een interieurtip die ik wil geven over houten meubels.Steigerhouten meubels zijn hip,maar blijven ook hip. Er komen nieuwe modellen en nieuwe kleuren.Vind je een oude houten tafel mooi,die geleefd is en die tegen een stootje en krasje kan,dan is een steigerhouten meubel iets aparts. Of je een wite wash of een olijfgroene tafel wilt,alles is mogelijk.

gr conny

Reageer
Steigerhouten meubels 7 augustus 2010 - 12:21

Een interieurtip die ik wil geven over houten meubels.Steigerhouten meubels zijn hip,maar blijven ook hip. Er komen nieuwe modellen en nieuwe kleuren.Vind je een oude houten tafel mooi,die geleefd is en die tegen een stootje en krasje kan,dan is een steigerhouten meubel iets aparts. Of je een wite wash of een olijfgroene tafel wilt,alles is mogelijk.

gr conny

Reageer
Steigerhouten meubels 7 augustus 2010 - 12:21

Een interieurtip die ik wil geven over houten meubels.Steigerhouten meubels zijn hip,maar blijven ook hip. Er komen nieuwe modellen en nieuwe kleuren.Vind je een oude houten tafel mooi,die geleefd is en die tegen een stootje en krasje kan,dan is een steigerhouten meubel iets aparts. Of je een wite wash of een olijfgroene tafel wilt,alles is mogelijk.

gr conny

Reageer
Steigerhout Furniture 13 november 2010 - 19:38

Ik sluit me helemaal bij Conny aan, diversiteit aan houten meubels te vinden op: Steigerhout Furniture

Reageer
Steigerhout Furniture 13 november 2010 - 19:38

Ik sluit me helemaal bij Conny aan, diversiteit aan houten meubels te vinden op: Steigerhout Furniture

Reageer
Steigerhout Furniture 13 november 2010 - 19:38

Ik sluit me helemaal bij Conny aan, diversiteit aan houten meubels te vinden op: Steigerhout Furniture

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com