You are here: Home » Wonen » Kleuradvies, het gevoel dat kleur oproept.

Kleuradvies, het gevoel dat kleur oproept.

geschreven door Constance

iStock_000005733150Small

 

Kleur is een belangrijk onderdeel van ons bestaan en heeft invloed op hoe we leven en hoe we ons voelen. Kleur voegt persoonlijkheid toe aan ons interieur en kan worden gebruikt om gemoedstoestanden en sferen te creëren.

 Toch is kleur ook iets heel persoonlijks en kan er verschillend op gereageerd worden. Voor de een is rood een warme en huiselijke kleur, de ander ervaart het als onrustig en agressief.

Kleur is afhankelijk van licht en licht verandert continu. Denk hierbij aan het moment van de dag, de weersomstandigheden, seizoenen. Ook het gebruik van kunstlicht verandert de manier waarop wij kleur zien en ervaren.

 Ieder moment van dag kent een andere kleur daglicht. Een ruimte met lichtinval vanuit het noorden (en oosten) zal koeler ervaren worden, dan een ruimte met lichtinval vanuit het zuiden (en westen). In een ruimte met raam op het noorden zal eerder voor warmere tinten gekozen worden, terwijl in een ruimte op het zuiden eerder koelere tinten kunnen worden toegepast.

Hoe wordt kleur over het algemeen ervaren? Hieronder een aantal voorbeelden.

Wit:            helder, licht, schoon, proper, puur en eenvoud

Naturellen:   ondanks de grote hoeveelheid wit in naturellen worden ze als verzachtend en warmer ervaren dan helder wit

Pastellen:     pastelkleuren behoren tot de naturellen, maar dan met een herkenbare kleur erin.

Rood:          sensueel, warm (vuur), krachtig, temperamentvol en stimulerend. Rood kan ook als overheersend ervaren worden. De werking van rood kan worden afgezwakt door het te combineren met zwart, wit of verkoelend blauw.

Blauw:         water, hemel. Wordt ervaren als koel, licht en kalmerend. Is fris en staat voor properheid.

Geel:           zon, blijdschap, emotionele warmte.

Groen:         positief, kalmerend en harmonieus.

Je kleurkleuze is dus afhankelijk van het daglicht. En de hoeveelheid kunstlicht. Meer over kleur en kleurkeuze in een volgende Blogo.

 

Mart Renes

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Jori 16 februari 2010 - 15:28

Grappig deze kenmerken over kleur. Tjitske.

Reageer
Jori 16 februari 2010 - 15:28

Grappig deze kenmerken over kleur. Tjitske.

Reageer
Jori 16 februari 2010 - 15:28

Grappig deze kenmerken over kleur. Tjitske.

Reageer
Veronique Jansen 22 februari 2010 - 20:46

Beste Mart,

Tja, kleur! Ik kan niet zonder: kleur maakt me blij. Het toepassen van kleur: in stof, verf, behang, dat zijn m.i. de belangrijkste bepalers in hoe een interieur er uit gaat zien en hoe je een interieur beleeft en ervaart. Ik doe niets liever.

Groeten, Veronique

Reageer
Veronique Jansen 22 februari 2010 - 20:46

Beste Mart,

Tja, kleur! Ik kan niet zonder: kleur maakt me blij. Het toepassen van kleur: in stof, verf, behang, dat zijn m.i. de belangrijkste bepalers in hoe een interieur er uit gaat zien en hoe je een interieur beleeft en ervaart. Ik doe niets liever.

Groeten, Veronique

Reageer
Veronique Jansen 22 februari 2010 - 20:46

Beste Mart,

Tja, kleur! Ik kan niet zonder: kleur maakt me blij. Het toepassen van kleur: in stof, verf, behang, dat zijn m.i. de belangrijkste bepalers in hoe een interieur er uit gaat zien en hoe je een interieur beleeft en ervaart. Ik doe niets liever.

Groeten, Veronique

Reageer
Kleurgebruik in een ruimte. - Wonen - Wonen.Blogo.nl 8 maart 2010 - 09:37

[…] meubels, raamdecoratie etc. ook zeker een belangrijk steentje bij.Voor wie de vorige blogo over kleur nog niet heeft gelezen…eerst nog even kort het meest belangrijke waar je rekening mee moet […]

Reageer
Kleurgebruik in een ruimte. - Wonen - Wonen.Blogo.nl 8 maart 2010 - 09:37

[…] meubels, raamdecoratie etc. ook zeker een belangrijk steentje bij.Voor wie de vorige blogo over kleur nog niet heeft gelezen…eerst nog even kort het meest belangrijke waar je rekening mee moet […]

Reageer
Kleurgebruik in een ruimte. - Wonen - Wonen.Blogo.nl 8 maart 2010 - 09:37

[…] meubels, raamdecoratie etc. ook zeker een belangrijk steentje bij.Voor wie de vorige blogo over kleur nog niet heeft gelezen…eerst nog even kort het meest belangrijke waar je rekening mee moet […]

Reageer

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com