You are here: Home » Columns » Interieurontwerp

Interieurontwerp

geschreven door Constance

Moodboard Jansen

Laatst was ik bij een klant voor een intakegesprek. In dit gesprek waar door middel van vragen stellen de wensen en eisen van de klant duidelijk worden, kwam het volgende naar voren. Zijn er nog meer mogelijkheden voor een meubelopstelling binnen deze afmetingen van de woonkamer? Welke kleuren kunnen gebruikt worden? Waar zijn lichtpunten nodig?                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Ik vind het leuk om van elke opdracht een bijzonder project te maken, een verrassend ontwerp waar de klant zelf niet aan gedacht had. In het intakegesprek kijk ik hoe de indeling van de woning is, wat voor soort meubels er zijn of vervangen moeten worden, wat de stijl is, en het beschikbare budget. Het is erg belangrijk om goed te luisteren naar wat mensen belangrijk vinden en waar ze aan hechten in hun huis. In tegenstelling tot wat er in Woonprogramma’s op TV vaak gebeurt houd ik wel rekening met de wens om bijv. het antieke kastje van Oma te laten zijn voor wat het nu is. Met goed naar de klant te luisteren bouw je ook een vertrouwelijke band op en samen kom je dan tot een mooi ontwerp. Het gebeurt mij dan ook vaak dat ik terug mag komen bij een klant om ook de andere ruimtes in de woning te ontwerpen.

Meestal zie ik tijdens het intakegesprek al wat er anders zou moeten om tot een betere indeling van de ruimte te komen. Het voordeel in mijn werk is namelijk dat ik met een frisse blik binnen kom en de ruimte direct kritisch op kan nemen. Wanneer je ergens al lange tijd woont en je de indeling al lange tijd in dezelfde opstelling hebt staan dan creëer je als het ware een blinde vlek voor nieuwe mogelijkheden.                                                                                                                                                                                                                                                                              
Een veel voorkomend probleem is dat meubels uit een kleinere woning meeverhuisd zijn naar een grotere woning. Tja, en dan zijn de verhoudingen zoek. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het verhuizen van een grote naar een kleinere woning. Dan moet je echt keuzes gaan maken van wat je wilt behouden en wat echt niet meer past. Ook kan het zo zijn dat je in een kleine ruimte beter één groot zitmeubel neer kunt zetten dan meerdere kleine zitmeubeltjes. Meer ingrijpende ontwerpen waarbij muurtjes weggehaald of verplaatst worden, leiden tot zeer verrassende resultaten. Deze plannen uitgewerkt op schaal in een plattegrondtekening of in een perspectieftekening geven duidelijk weer wat, waar en hoe het resultaat zal zijn.

Soms is het minder eenvoudig om tot een verrassend resultaat te komen. Zoals laatst bij die klant waarmee ik deze column begon. Lees verder op mijn blog Vision on living

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com