You are here: Home » Interieuradvies » Gezichtsbedrog in het interieur !

Gezichtsbedrog in het interieur !

geschreven door Constance

Als we een ruimte binnen komen zien we niet meteen hoe de ruimte werkelijk is. Het oog geeft ons niet direct de juiste informatie. Dit gezichtsbedrog kunnen we dus gebruiken om een ruimte groter of kleiner, hoger of lager en smaller of breder te doen lijken. Er zijn diverse woontrucjes die u daarbij kunnen helpen.
      
Met kleur is veel gezichtsbedrog te creëren. Een ruimte wordt smaller en kleiner door gebruik te maken van donkere kleuren op de muren. Lichte kleuren maken breder en groter.
Een ruimte wordt breder en lager door gebruik te maken van donkere kleuren op plafond en vloer. Wanneer we het plafond en de achterwand van een lange gang een donkere kleur geven zal deze minder diep lijken, het plafond lager en de gang dus breder lijken.
Een lagere ruimte wordt vaak als prettiger ervaren dan een hogere ruimte, zeker als het plafond hoger is dan de gemiddelde hoogte.
Het is ook te overwegen om het plafond in de slaapkamer en in de kinderkamer optisch te verlagen. Het geeft de slaapkamer meer intimiteit en de kinderkamer het gevoel van veiligheid en bescherming.
Lelijke verwarmingsbuizen en radiatoren zijn optisch enigszins te verbergen door ze dezelfde kleur te geven als de wand. Staat een radiator voor een glaswand schilder deze dan mat zwart of donkergrijs, de radiator neemt dan optisch de kleur van de glaswand aan.

Meestal worden vloeren in de lengterichting van een vertrek gelegd. Met een diagonaal gelegde parket- of  plavuizenvloer kan een breedte-effect worden bereikt.
Plinten langs een lichte vloer worden vaak in een donkerder kleur geschilderd of zijn van donker hout gemaakt, als een soort afgebakend kader. Een grote vergissing die nogal eens gemaakt wordt.
In een smalle ruimte is het zeker aan te raden om de plint in dezelfde kleur af te werken als de vloer. Als de plint dezelfde kleur krijgt als de vloer, lijkt de smalle ruimte 2 x de hoogte van de plint breder. Een prachtig voorbeeld van gezichtsbedrog.

Interieuradvies: Als het plafond in deze gang ( zie foto ) een donkere kleur zou krijgen dan zou de gang veel minder smal lijken. Het plafond drukt dan optisch de ruimte omlaag en de gang lijkt breder.  Deze prachtige vloer met zwarte omranding is nu een afgebakend kader en laat ons optisch een nog smallere gang zien. 

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com