You are here: Home » Wonen » Radio als design klassieker

Radio als design klassieker

geschreven door testman

Tivoli’s Model One is een design klassieker. Het design is bescheiden, waardoor de radio ideaal is voor in de keuken of kamer. Dit is met recht een kwaliteitsradio met een geweldige klank en ontvangst.
De Model One was het laatste resultaat van zijn vruchtbare samenwerking met de in 2002 overleden Kloss, wiens ideeën natuurlijk ook terug te vinden zijn in de Model Two, Model Subwoofer, Model CD, RadioCombo en de Model Three Clock Radio – een serie elegante apparatuur met prestaties op topniveau.

Tivoli Audio is opgericht om hoogwaardige, maar eenvoudig te bedienen en betaalbare audioproducten te kunnen leveren. In de woorden van oprichter en vooraanstaand audiopionier Tom DeVesto: “De Model One Table Radio is zo indrukwekkend dat ik Tivoli Audio begon om hem te kunnen verkopen.” De Model One is onder meer zo succesvol door de vernieuwende tunertechnologie van Henry Kloss, met wie DeVesto ruim dertig jaar samenwerkte, onder meer als seniormanager bij Advent en bij Kloss Video.

Wie voor hoge kwaliteit gaat en weinig ruimte heeft, komt al snel bij de Model One Table Radio terecht. Met slechts drie knoppen verschilt de Model One als dag en nacht van de talloze apparaten die zonder gebruiksaanwijzing nauwelijks nog aan te zetten zijn. Maar de technologie achter het onschuldige front zorgt voor een klankreproductie en een ontvangstkwaliteit waarbij elk vergelijkbaar apparaat eenvoudig verbleekt. De houten behuizing is niet alleen mooi, maar verbetert door zijn akoestische inertie ook de klank van de Model One. De 3″ luidspreker, met een zware magneet en een lange slag, is gekoppeld aan een toonregelcircuit dat de output van de luidspreker in stappen van een half octaaf bijstuurt. Ondanks zijn bescheiden formaat vult de Model One moeiteloos een grote ruimte.

Is het signaal niet sterk genoeg, dan kan de bijgeleverde externe FM-antenne aangesloten worden. Verder heeft de Model One een hoofdtelefoonuitgang, een ingang om bijvoorbeeld een CD-speler op aan te sluiten, een uitgang voor opnameapparatuur, en een uitgang waarmee de radio als hoogwaardige tuner op een externe versterker is aan te sluiten.

In plaats van een standaard geïntegreerd circuit heeft deze bijzondere radio een speciale, uit discrete componenten opgebouwde FM tuner met GaAs MES-FET mixers. De Model One is de eerste radio die deze voor mobiele telefoons ontwikkelde technologie gebruikt, met als resultaat een betere FM-ontvangst en een duidelijker onderscheid van dicht bij elkaar gelegen stations. Met de grote, analoge tunerknop zijn die stations overigens opvallend makkelijk te vinden. Een vertraging van 5:1 zorgt voor snelheid en precisie bij het afstemmen.

De tweedelige Model Two is een échte stereoradio. Door de radio en losse Stereo-Speaker op een paar meter afstand van elkaar te zetten, krijg je het gedetailleerde, natuurlijke klankbeeld dat voor een correcte stereoweergave zo essentieel is. De Model Two heeft dezelfde tunertechnologie en de 5:1 tunerknop als de Model One. Een van de extra’s van de Model Two is een mixingang waar je bijvoorbeeld je computer op kunt aansluiten, zodat waarschuwingssignalen en andere computergeluiden door de Model Two worden weergegeven terwijl je naar de radio luistert. Ook is er een uitgang voor de bijpassende Model Subwoofer. De bronkeuzeschakelaar heeft een auxiliary-positie, zodat je met één knop voor een andere audiobron kiest.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie acter

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com